Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hamn för klimatet

Nyligen samlades världens miljöpolitiker i Bonn för att diskutera hur klimatmålen i Parisavtalet ska uppnås. Sverige har kommit långt, men på transportområdet har vi stora utsläpp.

Att frakta gods på vatten kräver mycket mindre energi än på land. Man har uppskattat att fartygstransporter är 50 gånger mer energieffektiva än om sådana transporter görs med lastbil. Därför är fartyg och välplacerade hamnar det viktigaste sättet att minska godstrafikens klimatutsläpp.

Södertälje Hamn var den första hamnen i Sverige att bli miljöcertifierad. Vi är i dag en fossilfri hamn. Det har vi blivit genom att elektrifiera kranar och truckar och se till att övrig utrustning nu går på biobränsle. Vi har också radikalt effektiviserat vår elanvändning, när vi gått över till ledlampor. Det här miljöarbetet är viktigt – inte minst för att det kan inspirera andra.

Vi är i dag en fossilfri hamn. Det har vi blivit genom att elektrifiera kranar och truckar och se till att övrig utrustning nu går på biobränsle.

Men – detta är inte det främsta skälet för en hamn i Södertälje. Kommunen har ett fantastiskt läge med två europavägar och tre stambanor. Vi ligger mitt i en starkt växande storstadsregion och Almnäs har goda förutsättningarna att bli den här regionens naturliga logistikcentrum. I dag går mer än 70 procent av de varor som ska till vår region på lastbil genom Södertälje. Om godset i stället fraktas i containers och på trailers till hamnen och sedan till Almnäs skulle antalet långtradare som går genom vårt land avsevärt minska.

Södertälje Hamn skulle också kunna bli en omlastningshamn för gods till ett stort antal lastageplatser runt Mälaren. En pråmtrafik på Mälaren skulle då, precis som på kontinenten, kunna minska lastbilstrafiken ytterligare.

Genom att på det här sättet ta vara på vårt unika läge kan vi göra en viktig miljöinsats samtidigt som många nya jobb skapas i Södertälje.

Claes Hellgren (S)

ordförande Södertälje hamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel