Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En gång i tiden ett stolt socitetshus

Så här såg den, en gång så stolta, Societetssalongen i Badparken ut 1974 då skulle rivas. Vanligen kallades den bara ”Sossan” och var en samlingslokal med ganska hygglig kapacitet.

”Sossan” ingick i Badinrättningens byggnadsbestånd. Redan då föregångaren, Kallvattenkurinrättningen i Södertelge, öppnades 1849 fanns en enkel men dock avdelning i badhuset där patienter kunde koppla av mellan behandlingarna med en kopp kaffe eller liknande.

Då den nya huvudbyggnaden inom Badinrättningen öppnade 1887 byggdes den gamla om till societetssalong och fick större lokalutrymmen och fick bättre och större lokaler för patienternas rekreation.

I dessa utrymmen serverades inte mat. Man ville inte konkurrera med andra serveringar i staden utanhöll sig till konditoriservering. Dock kunde man vid några tillfällen erhålla en matig smörgås har det berättats. Men framförallt var det kaffe som var efterfrågat.

Den nya badinrättningsbyggnad som uppfördes efter katastrofbranden 1903 fick en ny, och för tiden, påkostad societetssalong.

Den kunde utnyttjas även för konserter, föreläsningar och utställningar.

När Badinrättningen lades ner 1945, blev huvudbyggnaden kommunalt badhus och ”Sossan” utställningslokaler och auktionshall.

Så pågick det till 1974 då stadsledningen ansåg det olämpligt att ha denna kvarleva från badepoken kvar.

Lagom till europeiska byggnadsvårdsåret lät man grävskopan göra sitt och därmed var sagan all för ”Sossan”.