Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En form av logotyp för museiområdet

Ur ett litet fotohäfte från 1930-talet med motiv från dåtidens Södertälje har vi tagit ett kort som visar det då ganska nya museiområdet på Torekällberget.

Väderkvarnen från Mörkö var en av de attraktioner man gärna visade upp. Kvarnen kom på plats 1929 och blev en form av logotyp för anläggningen.

Där kunde man se hur mjölnaren haft det fram till mitten av 1920-talet. I en stor lår förvarades de segeldukar som man satte på kvarnens vingar för att fånga upp vinden som drev kvarnmaskineriet.

På den tiden fick besökare klättra upp för de smala och branta trapporna och se hur man hissade upp säckar med säd av olika slag som hälldes i stora trattar som ledde ner till kraftiga kvarnhjul där säden maldes till fint mjöl.

Agnar skildes från vetet som man säger och agnarna blandades med lite mjöl och blev kli. Kvarnen var en så kallad holländare med rörlig tornhuv så att mjölnaren kunde fånga upp vinden ur bästa vinkel.

Någon gång hade man visningar och då var det liv och rörelse. Vingarna snurrade och ven, maskineriet gnisslade och malstenarna slamrade. Utanför kvarnen hade den dåvarande museiledningen ställt upp kanoner, kanske för att försvara staden på förfädernas sätt.

Den mobila kanon vi ser var ett lån från Armémuseet. Den depositionen upphörde i början av 1950-talet och kvar fanns bara enkla mörsare som senare togs in i förråd.

Läs mer om kvarnen: Bildspel när originalet brann ner