Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En fattigdom att vara enspråkig

Varje individ bär i sitt hjärta en osynlig ”skattkista” som innehåller allt hen har lärt sig sedan barndomen. Den innehåller individens identitet, historia, traditioner och värderingar men också barnvisor och sagor.

Annons

Dessutom innehåller den känslor såsom stolthet och skam.

Modersmål är en av de viktigaste delarna av skattkistans innehåll och är nyckeln till den. Det klär sin talare med en iögonfallande dräkt av stolthet och kultur.

Förlorar man sitt modersmål kan man förlora den rätta koden till sin identitet och själv känsla.

När den illa medfarna flyktingen flyr sitt land tar hen med sig bara sitt modersmål och är mån om att bevara det som en rik skatt.

Det är därför den yttersta skatten som invandraren försöker överlämna till sina barn.

Vid sidan av mitt första modersmål har svenska också blivit mitt och mina barns andra modersmål. Det har blivit en del av mitt liv och gjort mig och mina barn till tvåspråkiga och jag finner nöje i detta.

Att Sverige är ett mångkulturellt land är ett faktum. Här bor människor som talar flera olika språk.

Många ser detta som tillgång och rikedom, medan anda ser det som en belastning.

Ingenstans i historien har Sverige varit så rikt på språk, kulturer, maträtter och utländska intressen som i dag.

Mycket av detta är tack vare invandringen.

Under 1970- och 80-talet var skolan nyfiken på invandrarelevens modersmål och man ville lära sig några ord. I dag höjer flera på ögonbrynen och ser det som ett bekymmer. Modersmål är numera den sista angelägenheten och göromålet för skolan att ta hänsyn till eller bekymra sig om.

Modersmål är oerhört viktigt för invandrarbarn, dels som kommunikationsmedel, dels som informationskälla. Men också som stabilitetsgörare och trygghetsgivare.

Sverige har varit pionjär och unikt i detta område och stiftat lagar att man har rätt till sitt modersmål. Det är en demokratifråga och en mänsklig rättighet.

Alla har rätt att vara rädda om sitt modersmål, inte bara jag och du.

Med globaliseringen har modersmål fått större betydelse.

Man möter andra språk och kulturer dagligen, man påverkas och påverkar andra, det är en pågående process som skapar möjligheter.

Man uppfostrar barnen till att bli mångkulturella och flerspråkiga för att möta utmaningarna och möjligheterna ute i världen.

Att vara enspråkig är därför en ren fattigdom i jämförelse med invandrarens tvåspråkighet eller till och med flerspråkighet.

Modersmålen är riktiga broar som binder samman Sverige med andra länder – på dessa broar flyttar svenskt inflytande i demokrati och mänskliga rättig-heter men också svenska varor och värderingar.

Modersmålet är en tillgång och extra verktyg som kan ge ytterligare chanser i arbetslivet även om några ser på det som ett lik i lasten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel