Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En familj med konstnärliga anlag

Den gamla klaffbron var ett känt och uppskattat motiv som användes av både fotografer och konstnärer. Här ser vi en omtyckt målning av en konstnär som även förde sina konstnärliga drag vidare.

Annons

Fotografier finns i mängd och många av dessa har vi sett under åren här i Bilderboken.

Konstnärer har inte producerat så många alster men ett av dessa få gjordes under 1930-talet av Gunnar Notini som var en utmärkt amatör och teckningslärare vid Läroverket som profession.

Från sitt fönster vid Västra Kanalgatan fångade han detta motiv i en akvarell som ger Gamla klaffbron rättvisa. Bron var ritad av arkitekten Ragnar Hjort någon gång kring 1916–1917 men stod inte klar för trafik förrän 1924. Bildvinkeln är mot nordost och den då lantliga Grusåsen, eller som området då hette roten Alhagen.

Perspektivet är korrekt, vad annars för en teckningslärare, men han var inte helt skicklig när han lade in den gångväg som tydligen då fanns från Lagmansvägen under det mindre, östra brovalvet. Den kan inte ha sett ut riktigt så i skuggan men en konstnär har rätt att ta sig friheter.

Speglingarna i vattnet är skickligt gjorda.

Gunnar Notini var medlem av en familj med konstnärliga anlag. Hans far och farfar var stuckatörer och gjorde konstnärliga dekorationer i många tak i Stockholm under 1800-talet. Gunnars son Bo blev en ganska känd målare.

Den senare gjorde, en på sin tid, mycket uppskattad väggmålning på duk i Läroverket. Konstverket är sedan flera år tyvärr försvunnet.