Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En etta med plats för egen miljöstation

Ann-Mari Rosén bor i en etta på 38 kvadratmeter. – När det är trång så håller man sig aktiv, säger hon och flyttar på en stol för att komma åt att öppna kylskåpet.

Södertälje. Men egentligen är det inte så trångt i lägenheten, menar Ann-Mari Rosén.

När hon flyttade hit till sina 38 kvadrat i Mariekäll lämnade hon en ännu mindre etta – en på 27 kvadrat.

– Nu brukar vi vara fyra väninnor, alla över 70 år, som träffas här regelbundet och det går jättebra. Vi stavgår och efteråt brukar vi turas om att bjuda på lite soppa, berättar hon.

Då sitter de fyra i köket, två på varsin stol och två i kökssoffan.

– Men för att det ska gå så måste jag först ha gått iväg till återvinningsstationen och affären, för på soffan står vanligtvis mina miljökassar.

På soffan står fyra kassar, en för pantburkar och flaskor, en för tidningar, en för kartong och en för plast.

– Jag är nästan lite fixerad vid det här med miljön, säger hon och visar ytterligare fraktioner.

Hon samlar exempelvis tomma braständare i väntan på att miljöbilen ska komma.

– De ska man inte slänga hur som helst. Det är väldigt praktiskt med miljöbilen för mig som inte har någon egen bil. Däremot tror jag inte att så många Södertäljebor känner till bilen, säger Ann-Mari Rosén och fortsätter:

– Jag tror att det här med mitt miljötänk kommer av att vi dels var mycket på sjön när jag var yngre. Men också från min tid som värdinna på Astras rekreationsområde Mättinge ute i Trosa.

Ann-Mari tar gärna tillfället i akt och pratar med människor om vikten av att värna miljön, säger hon.

– När jag jobbade på en förskola försökte jag även få barnen att förstå det. Men på ett annat sätt. Då samlade vi skräp när vi var ute, som vi tog med oss och gjorde collage av. Det kunde vara tablettaskar och godispapper med vackra färger.

Ann-Mari älskar färger berättar hon. Men så kommer hon också från en konstnärsfamilj. Hon visar på väggarna i köket, där det hänger tomma kassar.

– Men vackra sådana. Det är en installation, säger hon och skrattar.

Annars gäller det att vara noga med allt nytt som ska in i lägenheten. För varje ny sak måste nästan en slängas. Av utrymmesskäl. Men smarta lösningar har företräde. Som klädhängarna i hallen, säger hon och visar.

Krokarna för ytterkläderna hänger över innerdörren, som när den öppnas döljer kläderna.

Backar och lådor håller ordning på småsaker, fällstolar är perfekta och fönsterbrädan i rummet får fungera som bokhylla. Det går dock inte i köket, där brädan är avsågad. För att det ska gå att öppna dörren till frysen.

– Hela tiden gäller det att hitta på grejer som förbättrar, säger Ann-Mari Rosén.

Värnar miljön och stavgår

Namn: Ann-Mari Rosén.

Ålder: Nyss fyllda 75 år.

Bor: I en etta på 38 kvadratmeter i Mariekäll.

Familj: Två döttrar samt fyra barnbarn.

Gör: Numera pensionär. Tidigare har Ann-Marie arbetat på Astra Zeneca, där hon bland annat har varit värdinna vid bolagets tidigare rekreationsområde Mättinge, i Trosa. Hon har också arbetat på Svingelns förskola i Geneta.

Intressen: Stavgång och miljöfrågor. Hon har också ett stort kulturintresse och går gärna på exempelvis konstutställningar.