Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En demokratins brobyggare och förkämpe är död

Kenan Kerimo har hastigt avlidit. Bland många assyrier/syrianer ses han som en förebild i sin kamp för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter.

Annons

Kenan Kerimo föddes 1948 i Midyat i sydöstra Turkiet, som ett av sju syskon.

I Midyat växte han upp, där spelade han fotboll och är än i dag ihågkommen som en av stadens bästa målgörare.

Kenan Kerimo insåg tidigt att nyckeln till framgång var studier och han flyttade därför 120 mil till Istanbul där han utbildade sig till civilingenjör, ett yrkesområde han sedan blev trogen.

Kenan Kerimo var en av grundarna till assyriska rörelsen i Turkiet och han engagerade sig tidigt på den politiska vänsterkanten, för mänskliga rättigheter och demokrati, ett arbete som gjorde att han till sist kände sig tvingad att lämna landet.

År 1994 kom han till Södertälje och här har han oförtrutet fortsatt sitt arbete som brobyggare för kontakt över religions- och etnicitetsgränser.

Av vänner, föreningar och kyrkan beskrivs Kenan Kerimo som en ödmjuk och alltid trevlig person som aldrig kände hat utan som manade till samtal och dialog. Han personifierade ordet solidaritet.

Kenan Kerimo sörjs närmast av makan Rabita, sonen Sargon och dottern Nisha, men också av sex syskon samt en stor släkt och många vänner världen över.

Kenan Kerimo blev 68 år.