Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En brandkår för unga

En brandkårsutbildning för unga med myror i benen startar snart i Södertälje.
– De ska få lära sig allt som vi håller på med, säger brandmannen Kim Ekman.

Ungdomsbrandkårer finns i hela Sverige, och snart också i Södertälje. I dagarna går Kim Ekman, arbetsledare på brandstationen i Södertälje, ut med information till några av Södertäljes grundskolor.

– Elever i sexan får ansöka om att gå en ettårig utbildning hos oss som startar i augusti. Vi kommer att ta emot tio till tolv elever och vill ha en mix av tjejer, killar och utomnordiska ungdomar. Det får gärna vara ungdomar som har ”myror i rumpan”. Ambitionen är att komma åt stökiga elever och få dem att känna en trygghet hos oss, säger Kim.

rädda liv. En dag i veckan, på sin fritid, ska ungdomarna få lära sig om det som brandförsvaret jobbar med, som sjukvård och brandbekämpning.

– De får en fin utbildning, och kunskaper som de helst inte ska behöva få nytta av. Men det finns exempel på unga från ungdomsbrandkårer som räddat liv, säger Kim.

Medlemmarna i ungdomsbrandkåren ska också verka som ambassadörer och goda förebilder på sin skola, till exempel genom att föreläsa tillsammans med brandkåren.