Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En bättre skola

Efter många turer rörande omorganisation­en av Nykvarns skolor kan det vara på sin plats att peka på de fördelar som denna omorganisation kan ge.

Skolforskningen är tydlig med att det inte är organisationsformen som bestämmer vad som kännetecknar framgångsrika skolor.

I stället är det ledarskap, höga förväntningar oavsett förutsättningar, systematisk uppföljning och återkoppling, men inte minst lärarnas kunskap och engagemang

i klassrummet som kännetecknar framgångsrika skolor.

Fokus på kunskap, ”kunskapen i centrum”, är de ledord som bör prägla debatten.

Med den nya skolorganisationen som grund kommer alla elever att få sin undervisning på lika villkor, alla kan välja sitt främmande språk, profilklasser kan skapas (inte elitklasser).

Vi får också rätt kompetenser i lärarnas arbetslag samt möjlighet att frigöra resurser för barn med särskilda behov. En annan fördel som kommer med den nya organisationen är att alla elever i klass 6–9 får en rättvisare betygsättning.

Det är kunskaper som bygger vårt samhälle. Eleverna ska vara förberedda för morgondagen, vilket kräver nya undervisningsmetoder. Skolan har till i dag bara delvis förändrats. I dag är ribban satt för lågt. I morgon, för framtiden, behövs nya kunskaper och färdigheter.

Det som aktualiserade hela omorganisationen var det faktum att Nykvarns grundskolor kostade mest i Stockholms län 2008. Samtidigt som kostnaderna inom främst den sociala sektorn rusade.

Därför har vi tvingats tillföra denna verksamhet 14,5 miljoner kronor de två senaste åren. Genom minskningen av skolpengen 2009 tillfördes 7,4 mkr och den ger motsvarande effekt 2010. Detta gör att vi är i balans. Samtidigt kommer 2011 att bli ett tufft år. Att omfördela pengar och samtidigt behålla så många lärare som möjligt har varit ett av de bärande motiven för omorganisationen.

Vi vill satsa på och tror på att Nykvarns skolor kan bli framtidens kunskapsvinnare.

gruppledare, Nykvarn

Lembit Vilidu (M)

ordförande, Nykvarn

Effe Östman (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel