Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En bättre pension är värd att strejka för

Är det rättvist att en tjänsteman på ett it-företag ska få sämre pension än en Unionenmedlem på Scania? Nej, men så är det i dag. Därför är vi redo att strejka.

Flexpension, alltså en pension som kan tas ut flexibelt från 60 år eller senare, har blivit en het stridsfråga i avtalsrörelsen. Motståndet har varit förvånansvärt stort från en arbetsgivarorganisation: Almega. Det innebär att de som jobbar inom Almegas medlemsföretag får sämre pension än de som jobbar på industriföretag.

Nu när den statliga pensionen krymper stadigt och privat pensionssparande inte längre ger skatteavdrag behövs verkligen ett tillskott. Det finns tack och lov ett utmärkt komplement för många i den privata sektorn. Det kallas ITP (Industrins och handelns tjänstepension.). I många år har ITP fungerat utmärkt och gett tjänstemän ett behövligt pensionstillskott.Nu krävs att ITP förbättras och görs mer flexibelt, så att de som behöver det kan trappa ner lönearbetandet före 65 och att de som orkar kan jobba längre.

Genom att tjänstemän – i samråd med sina chefer – kan välja mer flexibelt hur pensioneringen ska gå till, så kan arbetsgivarna få glädje av dem fler år och få en bättre överföring av deras kompetens.

Kravet på förbättrad pension är det viktigaste för Unionens medlemmar. Därför driver Unionen, tillsammans med andra fackförbund, det kravet med största kraft. Vi mobiliserar och har beredskap för konflikt. Strejk är dock det sista vi vill. Vi tror, och hoppas, att våra förhandlare kommer att kunna övertyga arbetsgivarna och genomföra lyckade förhandlingar.

Unionenombud på Bits Data i Södertälje

Maria Sörenstam

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel