Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En badortsdröm i ett växande Södertälje

Denna bild av Nya Strandbadet är sannolikt tagen omkring 1910 efter det att anläggningen med bassänger och hopptorn blivit ommålad.

Arkitekt till denna badortsdröm var Sigge Cronstedt som i början av 1900-talet ritade flera byggnader i det växande Södertälje.

Samtidigt med ommålningen och att hopptornet blev klart och något högre, började beteckningen Havsbadet att slå igenom.

Bilden är välkomponerad och användes ofta när det gällde att göra reklam för friluftsbadet. På den tiden var färgbilder en dyr och komplicerad metod och rätt många använde i stället den så kallade sepiametoden som gav en lätt brunartad ton åt bilden. Det är inte utan att man blir en smula nostalgisk när man ser hur fint det var vid Havsbadet.

Bilden är tagen mot sydost och betraktaren ser den pampiga entrén till själva badhuset med en fladdrande flagga.

I strandkanten sitter en mamma med sin dotter i vit klänning och intill finns en hund. Allt andas en lugn stämning. Det enda märkliga är den lilla talldunge som dröjt sig kvar på stranden.

Så pass ödsligt som vi här ser stranden skulle det inte bli förrän under början av 1950-talet då anläggningen stängdes på grund av en paratyfusepidemi.

Epidemin upphörde men badet blev sig aldrig riktigt lik och politikerna ville i stället ha en storhamn.

Den hamnen borde i stället ha legat vid Brandalsund så vi kunnat ha kvar vårt badparadis.