Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En 45-årig man styr Södertälje

 
Val 2014
Visa alla artiklar

LT har räknat ut ålders- och könsfördelningen bland partiernas kandidater för att få en bild av hur stadshuset kan se ut efter valet.

I Södertälje kommun bedrivs flera arbeten inom ramen för jämställdhet, bland annat genom den europeiska deklaration för jämställdhet som kommunstyrelsen har skrivit under.

Men i stadshuset når man inte ända fram. LT har räknat ut genomsnittsåldern och könsfördelningen bland ledamöterna i kommunfullmäktige. Med hjälp av listorna till årets val har vi också tittat på hur kommunfullmäktige kommer att se ut om partierna behåller sina mandat efter valet.

Männen utgör i dag 61,3 procent av platserna i kommunfullmäktige och är därmed med klar marginal i majoritet. Efter valet kan den siffran sänkas till 59 procent, och studenten Johanna Lundgren Gestlöf kan bidra till det. Hon står på andra plats på Centerpartiets lista, partiet som i dag endast har manliga ledamöter på sina tre mandat samt den högsta medelåldern – något hon inte tycker att man ska stirra sig blind på.

– Om man kollar på vilka som varit uppe i talarstolen under mötena så har jag som ersättare hörts lika mycket som männen. I större partier finns både män och kvinnor som nästan aldrig pratar.

Moderaten Christoffer Johansson, 18 år, är den allra yngsta att kandidera på valbar plats.

Hans, i sammanhanget, låga ålder ser han bara som en fördel.

– Jag brinner för skolfrågor och där har jag en klar fördel i och med att jag fortfarande går i skolan och vet hur den världen ser ut i dag.

Han tror också att hans ”nya ögon” kan hjälpa partiet att undvika att beslutsfattning går på rutin.

Moderaterna är också det parti som med sina nya ledamöter skulle vara det minst jämställda. Endast 26,7 procent av ledamöterna är kvinnor om partiet behåller sina 15 mandat. En stor skillnad mot dagens procentsats på 40.

– Jag är väl medveten och djupt bekymrad över det, säger partiets gruppledare Marita Lärnestad och tillägger att man ska arbeta för att det jämnas till under kommande mandatperiod.

– Vi har ett stort ungdomsförbund, med många framtidslöften att stötta.

Behåller Vänsterpartiet sina fyra mandat är de, tillsammans med Sverigedemokraterna, det mest ålderstigna partiet i fullmäktige med en genomsnittsålder på 51,2 år.

– Det är olyckligt att vi inte har fått yngre personer längre upp på listan. De behövs, men vi har brist på unga, framförallt kvinnor, säger Kerstin Pettersson, som står som nummer två på västerpartiets lista, och som lyfter fram erfarenhet som fördel med högre ålder.

– Nackdelen är att det kan bli ensidigt och för mycket ”här och nu”-tänk.