Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emelie Frisk världsmästare

Södertäljefostrade Emelie Frisk blev i dag världsmästare i innebandy efter en riktig rysare.

Annons

Efter tre utklassningssegrar i gruppspelet, 15–1 i kvartsfinalen mot Slovakien och 7–3 mot Schweiz i semifinalen blev finalen mot ärkerivalen Finland desto hårdare.

Sara Helin gav blågult ledningen drygt sex minuter in i första perioden, men Finland utjämnade i numerärt överläge fem minuter senare genom Tiia Ukkonen.

Påhejade av en entusiastisk hemmapublik i Hakametsä Arena i Tammerfors kunde Silja Eskelinen ge Finland ledningen i slutet av första perioden.

Sveriges lagkapten Josefina Eiremo utjämnade två och en halv minut in i mittperioden, men Finland återtog ledningen sex minuter senare.

Men så kom en lyckominut drygt halvvägs in i perioden där Sverige först kvitterade genom Emelie Wibron. Och så kom 4–3 tack vare en bjudning från Finlands målvakt Jonna Mäkelä, som kastade bollen rakt i gapet på anstormande svenskor. Therese Karlsson passade till Amanda Larsson, som drog Mäkelä och backhandlyfte bollen i mål.

Men den finländska kvitteringen kom exakt en minut in i tredje perioden genom Elina Kujala.

I slutskedet hade Sverige ett flertal chanser att avgöra, både i numerärt överläge och något senare när finländskorna av misstag spelade med enbart fyra utespelare.

Den tio minuter långa förlängningen blev mållös och VM-finalen kom att avgöras på straffar.

Finland fick börja och tog ledningen i andra omgången genom Veera Kauppi. Amanda Delgado Johansson utjämnade i den fjärde omgången. Nina Rantalas mål i den femte och sista ordinarie straffomgången satte press på Anna Jakobsson, som lyckades hålla nerverna i styr och utjämna.

Inför den fjärde omgången byttes Sara Hjorting in i straffläggningen i stället för Södertäljefostrade Emelie Frisk som startade matchen - och som räddade en straff.

Och i den sjätte omgången lyckades Sara Hjorting få fingrarna på Veera Kauppis straff.

- Jag fick väldigt långa fingrar på den, jag tar till dem ibland, sade Hjorting som var euforisk över att få chansen att bidra till guldet.

- Jag vet att jag är vass på straffarna och Emelie (Frisk) ville lämna över mig och det tackar och bockar jag för. Det här var min viktigaste straffräddning i karriären, sade hon.

Hjortings långa fingrar betydde att Delgado Johansson, till vardags i superligalaget Uppsala, fick chansen att avgöra. Och hon tog den. Högerskytten gjorde ännu en snabb dragning över på backhandsidan och lade bollen i mål.

- Jag finner inga ord. Det är helt galet. Jag försökte spela att jag inte var särskilt nervös, men alltså... vad nervös jag var, sade straffhjälten till TV4.