Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elsies första maj-tal: "Jag är en liten tjej med stora drömmar"

Elsie Bitar, 17, kom till Sverige för bara ett år och sju månader sedan. På söndagen höll hon ett första majtal på Stora torget i Södertälje.– Södertälje är en stad som gör det lättare för unga invandrare att komma in i samhället, säger hon.

Elsie Bitar, 17, katolsk-ortodox från krigets Aleppo, kom till Sverige för bara ett år och sju månader sen. I går höll hon ett två minuter långt förstamajtal på Stora torget – ett tal som utsetts till vinnare i lokala socialdemokraternas tävling: ”Skriv ditt eget Första maj-tal”.

Elsie berättade att kriget i hemlandet Syrien gjorde henne politiskt intresserad.

Hon hyllade Södertälje, som en stad som gör det lättare för invandrande ungdomar att komma in i samhället än i andra städer. Talet avslutade hon med att säga:

– Jag är en liten tjej med stora drömmar. Min största dröm är att bli politiker.

På vilket sätt är det lättare i Södertälje?

– Jag bodde först i Katrineholm, där fanns det färre invandrare. Här i Södertälje får man mycket hjälp av andra invandrare att komma in i samhället.

Elsies mamma jobbar redan som mattelärare och pappan som busschaufför. Själv läser Elsie på Morabergs studiecentrum.

Det brukar sägas att det är svårare att lära sig svenska om man bor i en stad med många landsmän där man sällan pratar svenska med varandra. Men du har varit i Sverige i drygt 1,5 år, och är jättebra på svenska, hur kommer det sig?

– Det är riktigt att vi inte pratar svenska med varandra, men jag läser mycket, man måste vilja lära sig, vill man så kan man.

Du är från Syrien och krigets Aleppo, hur hoppas du att framtiden ska bli för din gamla hemstad?

– Att det ska bli som det var för fem år sen innan kriget, då var vi jätteglada.