Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elmsäter talar ut om framtiden

Hur ljus är framtiden för SSK? Det är frågan många ställer sig. Ordförande Catharina Elmsäter-Svärd berättar om planerna i en lång intervju.

Nästan ett år har gått sedan SSK åkte ur hockeyallsvenskan. SSK-styrelsens ordförande, tidigare ministern Catharina Elmsäter-Svärd, har suttit på posten sedan i juni.

Hon tog över uppdraget efter Jan Bergman med ett stort leende men också med ett allvarligt budskap – att de kommande två åren skulle bli avgörande för vad Södertälje Sportklubb är i framtiden.

– Absolut. Och det tror jag. Men jag tror att lyckas man behålla själen och engagemanget i de tuffa tiderna så är det lättare sen när det går bättre. Självändamålet kan ju inte vara att gå upp till allsvenskan, målet måste vara att orka vara kvar när man har kommit dit. Det tar ett tag att komma tillbaka och man vill inte åka ur direkt när man kommit upp. säger hon.

Hon har hittills under säsongen haft stort fokus på organisationen, ekonomin, och försäljningen av arenan till kommunen (Telge fastigheter).

– Det har varit fullt upp. Men jag har också försökt fånga glädjen och tänka ut vad vi vill göra och vilka verktyg vi behöver på vägen för att nå våra mål på sikt, säger Elmsäter-Svärd.

Många har under säsongen vittnat om en ny glädje och anda i Scaniarinken, A-laget har radat upp segrar och publiken har strömmat till i betydligt större antal än klubben själva vågat hoppas på.

– För många är SSK förknippat med så mycket känslor; som hat, glädje, spänning. Men djupt rotat därinne så finns det kärlek och den är så oerhört stark, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

– Jag blir nästan tårögd, jag får gåshud av att se det. Och där finns en enorm styrka. Här finns en förening och en klubb med en bas – och det är inte alla klubbar som har det. Det finns så många personer som ger av sin tid till klubben på olika sätt, trots att den moderna människan inte har så mycket tid, fortsätter hon.

Samtidigt frågar sig många vad som händer med klubben om A-laget inte skulle gå upp i hockeyallsvenskan den här säsongen.

– Kallt så räknar vi med att vara ett division 1-lag nästa säsong. Vi måste tänka långsiktigt. Juniorlagen går som tåget, och vi har U16. Där har vi en grund för framtiden, det är ett spår. Men jag förstår att när det går bra (sportsligt, som det gör för SSK nu) blir förväntningarna höga och risken finns att det blir en stor besvikelse om det inte går som man hoppas. Knäckfrågan blir att hålla uppe engagemanget även om vi är kvar i division 1. Det är något vi pratar om i styrelsen, säger Elmsäter-Svärd.

A-laget fortsätter jakten på en återkomst till hockeyallsvenskan och juniorlagen är båda på god väg mot SM-slutspel. Damlaget är med i toppen av division 1 men lär missa kval uppåt.

Men flera års misslyckade satsningar har satt sin stämpel på klubben de senaste åren och Elmsäter-Svärd konstaterar att det under flera år varit ett starkt fokus på A-laget och att satsa uppåt mot elitserien. Samtidigt finns det många som vill se klubben satsa på bredden, på ungdomsverksamheten och låta den ta plats. Men hon riktar ingen kritik mot tidigare ledning i klubben.

– Det är lätt att man får stuprörsseende på olika satsningar uppåt, och det ligger starkt i klubbens värdegrund att satsa på elitlagen. Det är också där det finns möjlighet för oss att få in intäkter som hela klubben har nytta av, säger Elmsäter-Svärd.

Men hon har hela tiden varit tydlig med att framtiden ska byggas underifrån – med ungdomsverksamheten. Och där ligger en av klubbens tydligaste prioriteringar för framtiden, nämligen att göra plats för fler barn och ungdomar i föreningen. SSK behöver minst en ishall till och siktar på att så snart som möjligt ha en på plats.

– I dag saknar vi 25 timmar istid i veckan. Det är alltid problem att hitta tider och det är svårt att ändra med kort varsel, säger Elmsäter-Svärd och berättar att en ny ishall kan kosta allt från tio till 35 miljoner kronor och att det kan ta 1,5 år till byggstart.

– Det är jättehög prio på det hos oss. Vi förhandlar med olika företag just nu och försöker tänka smart tillsammans med kommunen om hur området ska se ut. Det är inte bara en ishall, det kanske finns annat som ska ligga i området. Har kanske fotbollsklubbarna intresse och behov av något? Det är sånt vi försöker tänka på, säger Elmsäter-Svärd.

Och klubben ser möjligheter till nya intäkter i de tomma markytor som i dag finns runtom arenorna.

Vad kan ligga där, butiker, en biograf eller något annat?

– Allt som skapar möten mellan människor. Något för skolungdomar kanske. Kanske en satsning på gym och hälsa och utveckla det. Fritidsverksamhet – SBBK är jätteduktiga på sånt. Mer samarbete med fotbollsklubbarna. Det är viktigt att mötas över idrottsgränserna, säger Elmsäter-Svärd.

Just ekonomin är givetvis mycket viktig och trots ett starkt år sportsligt och publikmässigt säger Elmsäter-Svärd att klubben går mot ett ekonomiskt resultat som i det närmaste blir plus-minus noll. En viktig faktor har varit det nya samarbetsavtalet med Scania som bland annat innefattar namnet på hockeyarenan.

– De går in väldigt starkt och förbinder sig till klubben med ett avtal på sju år, till att börja med. De vill också skapa mötesplatser och bidra till olika projekt som vi vill göra, säger Elmsäter-Svärd.

Hur stark är ekonomin i SSK?

– Vi har så vi klarar oss. Men inte mycket mer.

SSK fick dock förhandla fram ett förskott från kommunen på den ersättning SSK får för varje gymnasieplats på hockeygymnasiet.

– Vi fick den utbetalad för att passa vår ekonomi. Så det har varit tufft ekonomiskt under säsongen, men vi har klarat det. Vi rullar runt med näsan över vattenytan men inte mer, säger Elmsäter-Svärd.

Hon försäkrar dock att klubben klarar de nya krav som ställs för spel i hockeyallsvenskan – då ska klubbarna kunna visa ett eget kapital på en miljon kronor.

– Det borde inte vara ett problem, säger Elmsäter-Svärd.

Hon säger att klubben arbetar för att även vara redo för en satsning mot SHL i framtiden. Där är kravet ett eget kapital på fyra miljoner.

– Vi måste få in sinnesbilden redan nu för vad som krävs och hur mycket pengar som snurrar om vi tar oss dit. Det krävs extremt mycket för SHL-spel och där är vi inte i dag. Om vi tänker oss att det krävs en omsättning på 150 miljoner kronor, då skulle vi inte klara det själva, bara med sponsorer. Därför måste vi förbereda i dag för det som behöver finnas när vi är där, säger Elmsäter-Svärd.

Men hon är noga med att inte sätta upp några tidsmål.

– Nej, vi har ingen så specificerad årsplan. Men det tydligaste för att ta nästa steg är den tredje ishallen, den behöver vi verkligen. Och vad vi ska göra för att generera mer pengar. Att knacka på hos kommunen för att låna, det ska inte vara vår grej, säger Elmsäter-Svärd.

Hon har bara mandat som ordförande på ett år – men hon har redan meddelat valberedningen att hon vill sitta kvar som ordförande om hon blir vald.