Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Eldebrink om chansen i WNBA

Elin Eldebrink kan vara på gång till WNBA. Landslagskapten har skrivit ett tryoutkontrakt med New York Liberty.

Annons

Frida Eldebrink är redan klar för en debut i WNBA till sommaren. Sent i februari skrev 28-åringen på för San Antonio. Och snart kan tvillingsystern Elin gå samma väg.

”Om jag kan lyckas där, då kan jag lyckas var än jag är”, sjöng Frank Sinatra – fritt översatt – om New York.

Och nu gäller det även Elin Eldebrink. Precis som tvillingsystern Frida kan Elin spela i WNBA i år – om hon först övertygar i New York.

Den svenska landslagspointguarden har nämligen skrivit ett tryoutkontrakt med New York Liberty, över klubbens träningsläger.

– Det ska bli jättekul. Det är ytterligare ny motivation – och bevis på att det har gått bra. Jag blev lite chockad, säger Elin Eldebrink, som kontaktades av Liberty för tre veckor sedan.

Näst sista helgen i april åker Södertäljestjärnan över till New York – och har då bara runt två veckors försäsong på sig för att spela till sig ett rookiekontrakt.

– Tar jag ingen plats går inte världen under. Jag ska bara åka dit och njuta av att jag faktiskt har fått chansen att åka dit. Och bara spela min bästa basket. Åker jag dit och spelar riktigt bra an-fall och försvar, då brukar man bli omtyckt, säger hon.

Klarar Elin Eldebrink gallringen kommer hon till en toppklubb i WNBA. Liberty vann den östra konferensen och var en seger från final förra säsongen. Men sedan dess har guarden Epiphanny

Prince skadat knäet och en annan guard, Candice Wiggins, pensionerat sig.

– Det skulle vara jättekul om man fick kontrakt och får spela över sommaren. Det här (WNBA) är något man har tänkt på länge, men som inte gått att få ihop tidigare. Den här sommaren är det lättare för oss, när vi inte har något med landslaget.

En match återstår i turkiska ligan, men Elin Eldebrink är redan hemma i Sverige och tränar inför USA-resan. För när Orduspor slutade betala ut löner lämnade etablerade spelare en efter en.

Eldebrink, som snittade 15,8 poäng, 4,4 returer och 4,9 assister för ligajumbon, blev kvar längst. Hon var den enda importen som fick betalt – och spelade kvar i ett brandskattat lag.

– Vi var bara fyra ordinarie spelare plus juniorer. Då blir resultaten som de blir. Det var mest att spela av matcherna för att de skulle få vara kvar i ligan. Det är mentalt påfrestande. För det är inte så man åker ned för att spela basket. Det är inte kul. Man vill i princip bara därifrån.

Men när klubben missade även hennes lön lämnade hon i mitten av mars.

Halvåret i turkiska ligan ser Elin Eldebrink ändå som en sportslig framgång.

– Det är min basketmässigt bästa period, definitivt. Jag fick verkligen spelet att stämma, säger hon.

Och nu kan nästa klubbadress bli New York.

– Det gör det nästan ännu mer motiverande. Jag sa till Frida: ’tänk, den här skiten jag har haft nu, om jag tog en plats skulle Madison Square Garden vara hemmaarenan’.

Dörren dit är öppen.