Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eleverna lär sig bättre sittande på hästryggen

På hästryggen och ridhuset öppnas oändliga möjligheter för elever i klasser för barn med särskilda behov, enligt skolvärden på Oxbacksskolan.

Annons

Stallet luktar lätt av ammoniak och foder, hästarna står i sina spiltor och väntar. Valentino

”Valle” Vestberg kommer in genom dörren. Han rör sig vant i stallet på Järna ridklubb, borstar och kratsar hovarna på hästen Madeleine.

Utanför sitter Alexander ”G-P” Granström Paillante och väntar, han gillar inte lukterna i stallet.G-P och Valle går i en klass med särskild undervisning på Oxbacksskolan i Södertälje. Varje torsdag får de sin undervisning i ridhuset under en timme.

Det är Micke Persson, som tidigare var lärare för killarna, men som nu är skolvärd som kom på idén när han själv tog ridlektioner. Just nu bekostas lektionerna

av medel ur idrottslyftet, pengar som avsätts från regeringen till riksidrottsförbundet, som hjälper till att genomföra idéer inom idrott för barn och ungdomar.

Valle och G-P har fått en karta av Carina Bergh, som är verksamhetschef och ridskolelärare. Det är koner och diverse hjälpmedel som ska placeras ut.

– Jag är fascinerad över hur bra barnen tar instruktioner på hästryggen, det är sådant som annars kan vara svårt, men här går det hur bra som helst, säger Micke.

Hunden Ärtur springer omkring i ridhuset, han ylar när han vill bli klappad och springer efter Valle och G-P som släpar koner.Men det är något som inte stämmer med kartan, en kon saknas.

– Men du har sagt att man får göra fel Micke, säger G-P.

Micke bekräftar det, ibland gör man fel och det är okej.

Valle har suttit upp på Madeleine och G-P sitter i sadeln på hästen Regent.

Det är kallt i ridhuset. Mellan två plastlådor ligger en stor trädstam, en stolpe står uppställd med en pingla fäst mot sargen.

– Ni kan korta tyglarna lite och jogga i gång i trav, säger Carina.

Det har blivit dags att ringa i klockan från hästryggen, både G-P och Valle fixar det galant och får beröm av Carina. Valle rider över en trädstam, men Madeleine tar ett litet hopp i stället för att kliva över stocken. Valle sitter stadigt kvar i sadeln, men Madeleine tar några för många steg för att Valle ska nå den kon som han ska ta från en pinne.

– Du får lägga i backen Valle, säger Carina.

– Hur gör man då? Jag visste inte att hästar har en back, säger Valle.

Carina instruerar honom och snart backar Madeleine och Valle når konen.

– Nu kan ni vända upp mot C och skritta hästarna ett tag, säger Carina.

Det är mycket undervisning på hästryggen som kommer till användning för killarna.

– Jag skulle verkligen

vilja utöka det här så att fler ungdomar får möjligheten att lära sig via hästryggen, säger Carina.