Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever med IG får inte ta studenten

Eleverna sitter med de nyinköpta studentmössorna i händerna. Det får de fortsätta med. Skolan utesluter dem från alla studentaktiviteter och låter dem inte ta studenten med kompisarna.

För många är studenten, med allt från inhandlande av kläder till själva uttåget genom skolans dörrar, ett oförglömligt minne. Men en del elever vid Täljegymnasiet är inte välkomna att vara med när deras kompisar springer ut genom skolans dörrar i juni. De får inte ta studenten då de har för många IG, ämnen där de inte uppnått godkänt resultat.

I höstas kallade skolan in elever enskilt och informerade om att de hade för många F (IG). Skolledningen berättade att eleverna måste läsa om sista terminen.

– Vi sade att vi kunde fixa våra F under den här terminen för att få ta studenten, men skolan berättade att vi inte får ta studenten och springa ut nu utan måste komma tillbaka. Alla blev chockade för ingen vill gå om ett år, säger flera elever, bland annat Worod Ghayadh som läser sista året på naturvetenskap och samhälle.

I Worods klass går 15 elever varav tio inte får ta studenten i juni. De tio eleverna har istället flyttats ner en klass och kallas nu NA2X. Klasskamraten Rosita Jeretsian har fyra IG.

– Man får inte ta studenten om man har fler än två IG, det är skolans regler. Men jag känner en från en annan skola som har 12–13 IG men som ändå får vara med och ta studenten. Det känns så orättvist.

Samtliga tio elever i klassen hävdar bestämt att skolans rektor informerat att de inte är välkomna till skolan på studentdagen. Några elever uppger att ledningen bland annat sagt ”vi vet att ni drömmer om studenten och klänningar men det är inte aktuellt nu för er.”

Förra veckan var det mösspåtagning. Men de med för många IG fick inte vara med.

– Vi fick jogga med tvåorna under mösspåtagningen. Vi får inte vara med på någon studentaktivitet alls, berättar Rosita.

De tio elevernas mentor Hannibal Lahdo bekräftar att ”de här studenterna inte var med under mösspåtagningen och inte kommer att ta studenten i juni”.

Rektor Mattias Odhner Larsson svarar svävande.

– Inga treor var uteslutna från mösspåtagningen. Vi stänger inte ute någon från studentfirandet.

Eleverna anser att skolan borde ha informerat dem om läget tidigare.

– Då hade vi haft en chans att klara betygen. Sedan måste man ha gjort det viktiga gymnasiearbetet innan man får gå ut trean men det lät inte skolan oss göra, trots att vi kommit en bra bit på väg, säger Rosita Jeretsian.

De godkända klasskamraterna stödjer de tio andra.

– Om de varit med oss i tre år, varför kan de inte få springa ut med oss, säger en.

Rosita Jeretsian:

– Man är orolig, nervös och känner liksom att man har gjort något fel.