Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eldsjälen slet med bygget trots den svåra sjukdomen

Eldsjälarna i JSK har i en dryg månad slitit med att få i ordning den nya isbanan. Målet är att kunna hålla en invigning i början av februari nästa år.

Platsbrist gjorde att Järna sportklubb (JSK) kände ett stort behov av ännu en isbana som kunde användas av både klubben såväl som allmänheten. Michael Hermansson, ordförande för JSK, hade upplyst politikerna redan för fyra år sedan om problematiken.

– Boel Godner och Elof Hansjons förstod allvaret när vi förklarade hur situationen såg ut och att vår verksamhet har bantats. Det här löser det akuta behovet med isytan.

Bygget med isbanan satte i gång så sent som i början av december i år och för att spara pengar har flera av klubbens medlemmar själva hjälpt till med bygget.

–”Lillen” (Anders Andersson, reds. anm.) har jobbat heltid plus övertid och kommunen har vi haft ett väldigt bra samarbete med. Men inträdesbiljetten för att vi skulle kunna bygga det här är från föreningens sida. Vi har haft kvällar där det varit 50 personer samtidigt som hjälpt till att bära armeringsjärn och annat, säger Hermansson.

Inte ens när Anders Andersson drabbades av en dubbelsidig lunginflammation slutade han att arbeta enligt Michael Hermansson.

–Vi var ju tvungna att bli klara. Det var deadline och vi skulle gjuta på lördagen, säger Andersson.

–Vi skickade honom till sjukan för att få penicilin, sedan var det tillbaka för att jobba. Vi sade att han inte fick vara borta för länge. Vi gör inget avkall. Där ligger ribban, skämtar Hermansson.

Klubbens medverkan i bygget har gjort att kostnaden för isbanan kunde sänkas med hälften. Nu hoppas de dock att de även kommer få tak till banan.

–Det här är bara ett delmål, fas ett. Vi måste få tak över huvudet, omklädningsrum och vara mer effektiva att utnyttja isytorna, säger Hermansson.

Han menar att då de flesta föräldrar har mer annorlunda arbetstider i dag än hur det var förr i tiden finns det ett stort behov hos barnen av att kunna ha sin utrustning på plats.

– I dag ser det inte ut som 1945 när man kom med en liten väska. I dag behöver man också dubbla omklädningsrum då lagen har både tjejer och killar.

Den nya banan kommer även att öppna upp tillgängligheten för allmänheten att kunna åka skridskor i Järna.

–Tidigare har vi nästan hamnat i konflikt med kommunen för att vi ville få bort allmänhetens åkning då det inte fanns plats. Något som är lite av ett moment 22 då det är hos dem den största rekryteringsbasen finns, säger Hermansson.

I slutet av januari nästa år hoppas JSK att banan ska vara klar för isspolning. Därefter kommer en invigning hållas i början av februari.