Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eldigt på brandstationen i Järna

Barn fick prova på att släcka eld med vattenspruta och krypa genom rök när brandkåren hade öppet hus i Järna i lördags.

Många tog tillfället i akt att besökta brandstationen i Järna som hade öppet hus i lördags. Där antändes vattenblandad gasol som barnen fick släcka med vattenspruta. Dessutom fick de prova på att sitta i brandbilen och krypa genom en rökfylld gång.

– Dock ingen riktig rök utan discorök, säger Christoffer Linde, stationsbefäl i Järna med totalt 26 deltidsbrandmän.

Av Södertörns brandförsvars tre deltidsbrandstationer så är det den i Järna som haft lättast att rekrytera deltidsbrandmän och snart är det dags att bygga ut stationen.

– Vi har börjat växa ur den, säger Linde.

Sommaren har inte bjudit på så stora bränder förutom den lyckade insatsen på Järna Trä, som räddades från lågornas rov tack vare en snabb räddningsinsats och alerta väktare som larmade i tid. Annars tar det 3-4 minuter innan ett vanligt ”hushållsrum” blir övertänt när elden väl startat. Ett sådant testrum visades även upp senare under eftermiddagen inför besökarna.

På plats fanns även polisen som visade upp en patrullbil och den vanligaste utrustningen där i; kravallhjälm, kevlarhjälm vid väpnade insatser samt skyddsväst och kommunikationsutrustning. Även det rönte stort intresse.