Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eldfängt gäng med ett brinnande intresse

Fem gycklare. Elden har genom tiderna haft en speciell betydelse för människan, både värmt men också skrämt. Och alltid fascinerat. Det fortsätter elden att göra – i händerna på gycklargruppen Brightside.

Historien börjar för nästan 15 år sedan när Marcus Edlund träffade några personer som höll på med jonglering. Han kände att det var en konst som han också ville kunna.

Och på den vägen är det, även om hans artistiska repertoar har utökats betydligt sedan dess.

I dag ingår han i en gycklargrupp som har funnits i två år och heter Brightside. Medlemmarna är förutom Marcus Edlund, Sara, Isak och Joel Elovsson samt Fredrika Blom. De två förstnämnda bosatta i Åkersberga, de övriga tre i Södertälje.

– Vi vill sprida glädje och ljus och inspirera andra att våga följa sina drömmar, säger Joel Elovsson, när LT frågar om varför han tycker om att jonglera och uppträda med eldshower, vilket är gruppens huvudnummer.

– Vi tar saker från andra och försöker göra något eget av det, berättar Sara Elovsson.

Och inom gycklarkretsar tycks det inte finnas så mycket av rivalitet och avundsjuka, tvärtom, berättar Joel. Man hjälper i stället varandra.

– Kanske beror det på att antalet utövare är så få, att gruppen är så liten, tror Marcus Edlund.

I dag anordnar gruppen kurser i jonglering för både barn och vuxna och de uppträder på olika typer av evenemang och fester.

För det går mycket väl att uppträda även inomhus, enligt Marcus Edlund.

– Men du får inte vara rädd om taket om det ska vara med eld, skojar Sara Elovsson.

Skämt åsido, säkerheten är A och O, enligt medlemmarna.

– Visst det är lite skägg som börjar brinna ibland, men det släcker vi snabbt, berättar Sara.

Joel jonglerar med det mesta, inte bara eld, knivar, käglor och bollar utan också med kaffekoppar och mobiltelefoner. Det mesta som går att jonglera med helt enkelt.

En klassiker i jongleringssammanhang som brukar imponera är kombinationen kniv, äpple och fackla, där jonglören äter av äpplet under jongleringen.

Det numret kräver mycket övning. Annars är det inte särskilt svårt att lära sig jonglera, i alla fall inte med tre bollar, påstår de fem. Ett bra tips är att ställa sig med knäna mot en säng när du börjar. Inte så mycket för att du ska slippa böja dig ned efter tappade bollar utan mer för att du inte ska kunna gå framåt. Det vanligaste felet är nämligen att du kastar upp bollarna för långt framför dig och då börjar gå framåt.

Än så länge är eldshowerna och kurserna en bisyssla för de fem. De träffas regelbundet och tränar och tar uppdrag på sin fritid.

– Men målet är att kunna försörja sig på det här, säger Isak Elovsson och får medhåll av alla.

Gycklaren

Benämningen gycklare går att spåra tillbaka till 1500-talet. Då användes benämningen lite nedlåtande för kringvandrande artister, ofta jonglörer, pantomimiker och akrobater.

Senare har gycklaren mer kommit att uppfattas som en symbol för protest och satir.

Källa: Nationalencyklopedin