Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eländighetens marknadsföring

första parkett. Vi var några personer från Södertäljes Sverigefinska samarbetsnätverks grundgrupp på Estrads första rad. Prosten Pekka Turunen framträdde i kavaj utan slips. Hans vackra fru var fin i sin dräkt. Även undertecknad agerade i (grå) kavaj och kjol och långa glänsande skinnstövlar.

Representationen var på sin plats: det var fråga om Svinalängorna-pjäsens framställning i Södertälje. Jag hade enligt min vana bedrivit småskalig, riskfri och harmlös business med anledning av saken. Vi hade slutit ett marknadsförings-avtal med kulturchefen i Södertälje. Behållningen av avtalet var minimal, och det var alltså inte fråga om en storskalig business i ordets egentliga mening.

Fribiljetter hade jag skaffat genom att locka studenterna att marknadsföra föreställningen tillsammans med vår förskolas broschyr. Som den eviga skämtare jag är hade jag kommit på en slogan till kampanjen: Välj Södertälje sverigefinska förskola, så hamnar du inte i svinalänga. Vi har det trivsammare!

Till skillnad från mig, var prosten Pekka Turunen tvungen att arbeta för sin fribiljett. Han hade lovat leda en paneldebatt i ämnet Svinalängorna efter föreställningen. Som en ödmjuk man var han inte riktigt säker på om denna insats berättigade honom en fribiljett. Där satt vi fina som några kungligheter och lyssnade på en kedja av svor-

domar som började med f.

Efter framställningen var det så dags för paneldebatten. Vi dök djupt in i Sverigefinska primära frågor.

Vattnet var svart som tiden. I luften fanns molldominans och klichéartat historiskt sus. Melankoliskt skakade märkesåret och de förflutnas gäster hand. I den Sverigefinska ”landssorgen” badade prosten Pekka Turunen i blixtarnas sken.

Var vi, utan avsikt, ännu en gång ute och marknadsförde eländighet?

I går var i går och i dag är i dag. Nu skiner solen åter.

Det påbörjade året 2010 är ett valår. Detta år riktar vi blickarna mot framtiden. Detta år inspirerar framtidens bekanta oss. En eländig kan bli en seglare.

Nu är det dags att rösta Sverigefinska framtidens bekanta till fullmäktige och landsting för att övervaka språk- och minoritetslagarna samt förvaltningsområdets verkställande. Nu är det dags att handla! Nu är det dags att påverka! Nu är det dags att ta bort eländighetskortet och Svartepetter från den sverigefinska kortleken. Nu är det dags att byta från moll till dur. Vi vill inte längre marknadsföra Sverigefinländarnas eländighet, eller hur?!

Södertälje City

Minna Väänänen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel