Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekeroth slapp vända ryggar vid utfrågning

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Debatten blev till en utfrågning och inga ryggar vändes mot sverigedemokraternas inbjudne Kent Ekeroth när Europadagen firades i stadshuset.

Intresset var stort, både från allmänhet, politiker och poliser när Södertälje kommun arrangerande Europadagen i går.

Europahymnen spelades i foajén av elever från kulturskolan, det hölls tal och det gick att rösta i EU-valet.

Men det blev inga protester, inga vända ryggar – inte ens en riktig debatt.

– Jag tycker att det var synd att vi fick frågorna i förväg och att vi inte fick debattera ordentligt, sa Socialdemokraternas deltagare, Metin Rhawi.

Han delade bord med den som tilldrog sig störst intresse, den kontroversielle sverigedemokraten och EU- kritikern Kent Ekeroth.

– Självklart tog jag honom i hand efteråt. Men jag sa till honom att jag står upp för att han ska få uttrycka sina åsikter – även om jag tycker att de är skit.

I förrgår var det ett stort polisuppbåd på Politikertorget när Jimmie Åkesson (SD) talade. I går var det färre poliser, men ändå klart synligt att Kent Ekeroths medverkan spelade roll. Han kom in från sidan, i Säpo-bil, och efter utfrågningen vände han publiken ryggen genom att smita ut bakvägen.

De åtta riksdagspartierna var representerade med lokala, eller ickelokala representanter. Metin Rhawi (S), Staffan Norberg (V) och Nina Wallin (C) fick svara på frågor, och någon enstaka gång debattera med och mot hitresta Arba Kokalari (M), Yassuf Aydin (KD), Robert Hannah (FP), Isak Betsimon (MP) och Kent Ekeroth (SD).

Utfrågningen gick relativt lugnt till, men visst försökte politikerna att sticka ut:

– Vad tjänar Sverige på att tillåta tiggeri? Sverige kan inte vara världens socialbyrå, vi måste ha politiker som sätter sitt eget land först, sa Ekeroth i det kanske mest laddade utspelet, på frågan om hur Sverige ska hantera romska tiggare.

– Jag tycker att vi i Folkpartiet är det enda parti som verkligen tror och står för EU. Alla andra här ifrågasätter EU på olika sätt, sa Robert Hannah.

– Vi tycker att utbildningspolitiken ska beslutas i det egna landet. Men samarbete är bra, kanske kan vi skicka vår utbildningsminister på någon slags utbildning i Bryssel, sa Staffan Norberg (V) under frågan om EU borde samordna sin utbildningspolitik mer.

– Äntligen en miljöfråga. Det är en huvudfråga för oss, så pass viktig att vi kan hålal med och rösta med de röda och gröna i EU. Vi håller med de borgerliga i andrafrågor, men vi står för att EU ska främja en grön omväxling, sa Nina Wahlin (C).

– Vi är för ordning och reda i EU, vi vill effektivisera och samtidigt stärka den fria rörligheten – mot nationalism, sa Arba Kokalari – utan att ta chansen att vända sig mot Kent Ekeroth.