Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ejdern räddades mirakulöst från att bli sänkt

S/s Ejdern är 136 år ung och har varit med om mycket. Under en tid i slutet av 1950-talet låg hon vid kaj i inre Maren och fungerade som kafé.

Det var en degradering för detta fartyg som plöjt vågorna i farvattnen runt Södertälje i ett drygt halvsekel. Södertälje stad hade köpt ångfartyget av en trio som bedrivit ångbåtstrafik i flera decennier men hade blivit gamla och inte längre orkade med detta tunga arbete.

Stadens myndigheter menade att båten skulle vara en attraktion som kafébåt vilket kunde locka turister.

Denna förmodan var riktig men tyvärr skedde en del vandalisering och fartyget bogserades ut till Uthamnen där den låg en tid i avvaktan på att släpas ut till Landsortsdjupet och där sänkas.

Mirakulöst räddades s/s Ejdern från detta dystra öde av några entusiaster som fick köpa båten för en symbolisk summa och drog upp fartyget till Stockholm för en grundlig renovering.

På bilden kan vi se två dåtida begivenheter.

I vänstra bildkanten kan vi ana en liten del av den korvkiosk som senare flyttades närmare utsiktsterrassen och efter ombyggnad blev den välkända Mias korvgrill med sitt pagodtak.

I andra, högra, bildsidan syns telefonkiosken som betjänade allmänheten och där normalsamtal kostade 20 öre eller två tioöringar.

Parkeringen på Marenplan, nedanför utsiktsterrassen, var livligt utnyttjad med sitt centrala läge. Ibland användes Marenplan som tillfälligt upplag för varor då inre Maren vid den tiden ännu hade viss båttrafik. Denna trafik upphörde av förklarliga skäl när Marenbron kom till under våren 1962.

Läs mer om Ejdern på Nostalgibloggen