Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ejdern föremål i fototävling

Ejdern sägs vara ett av världens äldsta ångfartyg. Under september är hon också föremål för världens största fototävling.

Wiki Love Monuments är enligt Guinness rekordbok världens största fototävling och Sverige deltar i år för fjärde året i rad.

Vem som helst får skicka in ett tävlingsbidrag, men det finns ett begränsat antal motiv. I fokus för tävlingen står nämligen världens kulturskatter och tanken är att man under tävlingens gång ska samla in bilder på kulturhistoriska intressanta platser och byggnader över hela världen.

Bland dem finns, förutom Taj Mahal i Indien och Stonehenge i England, det 134 år gamla ångfartyget Ejdern med hemmahamn i Södertälje. Förutom Ejdern ingår 127 andra av Sjöhistoriska museet kulturmärkta fartyg.

– Det är ett roligt sätt att uppmärksamma vårt flytande kulturarv och det fantastiska arbete som entusiaster lägger ned på att bevara det, säger Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska museet.

Tävlingen pågår under hela september och är indelad i landstävlingar. I Sverige är tävlingen dessutom indelad i kategorierna fornminnen, k-märkta byggnader, arbetslivsmuseer och k-märkta fartyg.

Förra året deltog 109 personer i den svenska deltävlingen.

Pågår till 30 september

Bakom tävlingen står Wikimedia, som bland annat ligger bakom det webbaserade uppslagsverket Wikipedia.

På wikilovesmonuments.se kan du som vill delta i tävlingen skapa ett användarkonto och sedan ladda upp din bild. Där finns också en lista över de byggnader, fartyg och museer som ingår i tävlingen.

Du kan lämna tävlingsbidrag fram till och med den 30 september.