Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter skottdrama - kvinnojour vågar inte flytta

Påskens beskjutning av kvinnojouren innebär ett stort avbräck för jouren, som nu tvingas ställa in en planerad flytt.– Vi ser otroligt allvarligt på det som hänt, säger verksamhetsledaren Lotta Gotthardsson.

Natten till påskafton utsattes det skyddade boende som Södertäljes kvinnojour driver för beskjutning.

Skottet föll någon gång mellan två på natten och sju på morgonen.

– Det finns mycket ljud runtomkring och det var påsk så det var mycket smällare, så det är inte så konstigt att ingen hörde när det hände, säger Lotta Gotthardsson, verksamhetsledare på Kvinnojouren.

Hon och hennes personal åkte direkt dit, och på en halvtimme var boendet utrymt och de som bott där på väg till andra boenden via socialtjänsten. Lotta Gotthardsson vet ännu inte vad som ligger bakom händelsen.

– Vi vet inte om det var riktat mot någon som bodde där då, mot någon som bott där tidigare, eller mot vår verksamhet i sig.

Det ska inte gå att få reda på adressen till ett skyddat boende.

– Men om man bestämmer sig för att hitta någon och ger sig sjutton på det så går det. Boendet som blev beskjutet har legat på samma plats i många år. Då kan adressen bli röjd eftersom det är många som känner till den, säger hon.

Flera kvinnor och deras barn fanns på boendet den aktuella natten, totalt ett tiotal personer. För dem var det en fruktansvärd händelse.

– Alla var ju så klart jätterädda. De lever redan under en hotbild, ofta på flykt från någon som vill dem illa fysiskt och psykiskt. Alla gamla saker de varit med om kommer ju tillbaka i ett sånt läge, säger Lotta Gotthardsson.

Flera av de som var där under natten hade varit där länge och att tvingas flytta är ett enormt avbräck.

– De hade kommit i gång, börjat hitta en vardag med skolgång, kontakter med sjukvård, arbetsförmedling och arbetsgivare. Börjat hitta någon sorts normalitet i det som hänt. Barn som inte gått i skolan på flera år hade kunnat börja igen, börjat få kompisar. Nu tvingades de bryta upp, det är otroligt ledsamt. Barnen är väldigt utsatta i det här, säger Lotta Gotthardsson.

Redan innan beskjutningen var det tänkt att boendet skulle flytta. Det fanns en ny lokal, och en tidsplan för när flytten skulle ske. Men nu vågar föreningen inte använda den nya lokalen.

– Om vi flyttar in på ett nytt ställe så måste vi vara hundraprocentigt säkra på att den adressen inte är röjd. Vi kan inte utsätta barnen, kvinnorna och personalen för risken att det skulle vara osäkert, säger Lotta Gotthardsson.

Kvinnojouren drivs av en förening, men finansieras till största delen av kommunen.