Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter nomineringen till Sveriges fulaste stad – Buller (S) tar Södertäljes arkitektur i försvar: "Noll substans"

Södertälje är en av de städer som kan utses till Sveriges fulaste av föreningen Arkitekturupproret – en utmärkelse som fått stadsbyggnadsnämndens ordförande att reagera.

Motiveringen lyder bland annat: ”Som om shoppingbunkern Kringlan mitt i Södertälje inte är ful nog så planerar man dessutom att placera ett par höghus som liknar en trave illa staplade pizzakartonger ovanpå den lika fula Lunagallerian som ligger mittemot.”

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Buller (S) skriver på sin Facebook att han är tveksam till att ens uppmärksamma att Södertälje utsetts till kandidat, "för det innehåller faktiskt noll substans".

– Har denne utomstående expert stått vid Maren? Tittat på bebyggelsen runt densamma? Saltsjötorget? Husen runt den förlängda gågatan? Jag skulle kunna fortsätta länge. Kringlan, Metrohuset? Att arkitekturen som präglade omvandlingarna av svenska städer på 60-talet inte i alla delar är skönhetsupplevelser är väl känt, men knappast något som gör Södertälje unikt, skriver Håkan Buller (S).

– Tar mer än gärna emot många synpunkter från Södertäljebor, men betackar mig för denna typ utifrånkommande "expertis", fortsätter han.

Föreningen Arkitekturupproret vill verka för vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer, genom att skapa debatt.