Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter bengalerna – klubbarna kan slippa straff

Ett stort antal bengaler antändes från både Syrianskas och Assyriskas supportrar i gårdagens derby. Men trots förbudet mot pyroteknik kan klubbarna slippa påföljder. 

Det var inför gårdagens matchstart som ett stort antal pyroteknikpjäser antändes från de båda klubbarnas supporterskaror. Brandalarmet gick och avsparken i Södertäljederbyt fick skjutas upp i drygt tio minuter.

Men trots att pyroteknik är förbjudet på svenska arenor, så kan både arrangören Syrianska och bortalaget Assyriska slippa böter.

– Det är nya regler sedan förra året. Då kunde det i de större matcherna med mycket bengaler bli belopp på över 100 000 kronor i böter. Men nu är det ganska ovanligt att det döms ut böter för bengalbränningar, eftersom det ofta framgår av matchdelegatens rapport att arrangemanget ändå har varit bra, säger Kerstin Elserth, ordförande i disciplinnämnden.

Syrianska kan därmed slippa påföljder, förutsatt att det inte går att peka på några brister i föreningens säkerhetsarbete.

– Om det inte finns någon kritik från match- eller säkerhetsdelegaten så blir det ofta ingen påföljd. Men hur det blir här kan jag inte säga något om, till en början ska vi ha en anmälan, säger Kerstin Elserth.

Assyriska var bortalag i gårdagens match.

– Som gästande lag har man inte ansvar för arrangemanget, däremot kan man ha ansvaret för att identifiera sina supportrar. Där måste de vara aktiva.