Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter år av konflikter – nu kommer smockan

 
Striderna i Taxinge
Visa alla artiklar

Bråket började med en olaglig skogsavverkning i ett känsligt område vid Taxingeån 2012. Efter år av konflikter har markägaren fått nog. Nu sägs hela Taxinge gods jordbruksarrende upp.

Hela 175 hektar jordbruksmark kommer Taxinge gods inte längre att få ha kvar. Gustavianska stiftelsen vid Uppsala akademi bekräftar att de har sagt upp familjen Fimmerstads företag som arrendator när arrendet löper ut i mars 2019. Det handlar om åkermarken, ekonomibyggnader och äventyrsbanan, vars arrende redan har upphört. 

Orsaken till uppsägningen är i första hand den olagliga skogsavverkningen som gjordes i ett strandskyddsområde vid Taxingeån 2012, enligt markägaren. Taxinge gods dömdes till att betala en företagsbot på 250 000 kronor för brott mot områdesskyddet och fornminnesbrott, för att gravhögar fick svåra skador av maskinerna som transporterade bort vedmaterialet. Entreprenören som genomförde arbetet dömdes betala en företagsbot på 25 000 kronor.

– Vi känner inte förtroende efter avverkningen som gjordes utan lov. Och när dessutom den här stämningen, som är helt grundlös, kom så finns inte förutsättningarna för ett samarbete framöver, säger Curt Malmenstedt, jordbrukschef på markägaren Uppsala akademiförvaltning.

Att Taxinge gods har stämt markägaren har inte underlättat konflikten. Familjeföretaget lämnade i februari in en stämningsansökan till Uppsala tingsrätt med kravet att stiftelsen ska betala nästan 800 000 kronor i ersättning, plus ränta från mars 2015.

I sina yttranden till tingsrätten anklagar Taxinge gods markägaren för stöld. De hävdar att stiftelsen har hämtat vedmaterial från annans mark än sin egen och att den veden inte kommit från avverkningen vid Taxingeån. Ersättningen motsvarar vedmaterialets värde, enligt stämningsansökan. Slutförhandling och det rättsliga avgörandet är att vänta i oktober.

– Det är alltid skönt att komma fram till ett avslut. Tvister är inget som för saker framåt. Hela tillställningen är tråkig, säger Curt Malmenstedt.

Men arrendefrågan behöver inte heller ha nått slutet än. Taxinge gods har blivit delgivna uppsägningen, men de kan överklaga och då kan saken komma att avgöras i arrendenämnden. Det är oklart vad uppsägningen riskerar att få för konsekvenser för Taxinge gods verksamheter. Jan Fimmerstad har avböjt att kommentera saken.

– Jag är inte road, säger han och hänvisar till sonen Per Fimmerstad, som uppges befinna sig på semester.

LT har sökt honom upprepade gånger, både på telefon och mejl, men utan framgång.

Mathias Asplund [email protected]