Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edward Blom inviger 1800-talsveckan

1800-talsveckan på Torekällberget invigs på söndag av kulturhistorikern och gastronomen Edward Blom. – Det är min absoluta favoritperiod, säger han.

historia. På söndag förvandlas Torekällberget under en vecka till en fiktiv by utanför Södertälje år 1864, vilket LT tidigare har berättat.

Edward Blom, känd från radio och tv, inviger veckan med tal.

– 1800-talet var en ekonomisk tillväxtperiod med optimism i samhället då alla fick det bättre. Tidigare århundraden av svält, till stor del gröt och bröd, ersatt-es med sill och potatis, vilket var bättre näring och godare, säger Edward Blom.

1800-talet präglades av industrialiseringen och moderniseringen, det byggdes hus, hotell, vägar, järnvägar och restauranger. Framförallt det sistnämnda intresserar Edward Blom.

– Borgerligheten frossade i smörgåsbord, snapsvisorna föddes och dagens traditionella fester, som student- fester och i ordenssällskap, har sitt ursprung i 1800-talet.

Det var även då husmanskosten föddes med hjälp av nymodigheterna vedspis, köttkvarn och separator.

– Den jättelyxiga maten som aladåb och mousse har dött ut, men med vedspisen kunde man plötsligt steka maten i stället för att koka, berättar Edward Blom.

1800-talet var även en höjdpunkt för kulturlivet.

– Våra mest internationellt kända konstnärer och för- fattare var verksamma då och arkitekturen från 1880-talet dominerar den äldre bebyggelse som finns kvar i dag, säger Edward Blom.

Han har aldrig varit på Torekällberget även om han drömt om det i många år och även haft mejlkontakt med museet – men nu blir det av.

– Det ska bli roligt att komma dit. Jag kommer att prata några minuter om 1800-talet, sedan finns jag kvar för att träffa folk och svara på frågor, säger han.

Våra traditioner har till stor del sitt ursprung i 1800-talet. Mestadels kom influenserna från Tyskland, men även England bidrog.

– Medeltidsveckor är fantastiska men det behövs verkligen en 1800-talsvecka, säger Edward Blom.

Då adeln tog ett steg tillbaka klev borgerligheten fram. Dit räknades även hantverkarna, som smederna, timmermännen och repslagarna, som kommer att medverka på Torekällberget under veckan och besökarna får hjälpa till.

Det kommer även att finnas kringelgummor på plats, och om dem har Edward Blom särskilda minnen.

– När jag tågluffade i andra ring på gymnasiet vevade jag ner rutan och väntade mig Kringelgummor på perrongen. Det kom inga och jag trodde det var för tidigt på morgonen. Jag gjorde ett nytt försök året efter och ytterligare året därpå, sedan insåg jag att de inte fanns längre och blev så besviken.

På söndag får han äntligen träffa dem – och alla andra som medverkar i den levande historiska teaterscenen.

1800-talsveckan

1800-talsveckan på Torekällberget pågår 22–29 juni klockan 11–17 varje dag i Råbyområdet och promenadparken. Entrén är gratis för barn upp till 18 år och kostar 150 kronor för vuxna.

”Vi har inga extra pengar och flera medverkande tar betalt, det är som en teaterföreställning som pågår hela tiden och därför måste vi ta betalt”, säger Susanna Lovén. Stadskvarteret är öppet och gratis som vanligt.

Uppdraget kommer från kommunen där Torekällbergets personal står för planeringen.

”Tanken är att idén ska testas i två år men jag hoppas på en fortsättning, kanske i hela Södertälje, som sätter staden på kartan”, säger Susanna Lovén.