Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt och ansvarslöst att låta fastighet förfalla

Artikel 29 av 32
Turbulensen kring Grafikens hus
Visa alla artiklar

Det gamla gjuteriet vid Tom Tits experiment har diskuterats vid flera tillfällen. Fastigheten har under många år förfallit och är nu i uruselt skick, träd växer igenom taket. Det är en sorglig historia där Socialdemokraterna, som har huvudansvaret, varit handfallna under många år.

Ägaren, Telge fastigheter, har vid två tillfällen ansökt om rivningslov och fick nej vid båda tillfällena. Fastigheten är nu grönklassad, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull.

Telge fastigheter får inte riva fastigheten och kan bli belagda med vite om ingenting görs för att rusta upp den. Huset står som en skamfläck i början av det område som nu utvecklas och ska bli norra stadskärnan.

Det är en sorglig historia där Socialdemokraterna, som har huvudansvaret, varit handfallna under många år.

I våras skulle ärendet om Gjuteriet behandlas i Telge fastigheters styrelse. Renoveringen av fastigheten beräknades kosta 60 miljoner kronor, utan att något underlag presenterades, siffran kändes lite som tagen "mellan tummen och pekfingret". Efter Moderaternas inrådan har ärendet kompletterats med ett ordentligt ekonomiskt underlag.

Läs Tomas Karlsson: Finns det en smärtgräns för vad Grafikens hus får kosta?

Före sommaren kom ärendet tillbaka och summan var nu nere på 30 miljoner kronor. Vi var helt eniga i styrelsen. Huset skulle bli tätt. Sedan skulle det hyras ut.

I protokollet från mötet står bland annat att marken under fastigheten är ett frågetecken huruvida den är förorenad eller inte. Marken runt huset är sanerad men vad finns under huset? Det kan därför tillkomma kostnader, vilket i så fall ska beslutas av styrelsen. Vi vill inte ha överraskningar där summan hamnar på 100 miljoner kronor, i stället för de beslutade 30.

Läs också tidigare inlägg i debatten: En satsning på kultur ger mångdubbelt tillbaka, Upprustningen av Gjuteriet – lyckokast för kulturmiljön och stadskärnan, Grafikens hus tillför mycket till Södertälje

Etableringen av Grafikens hus har varit föremål för heta politiska diskussioner, där kultur- och fritidsnämndens ledamöter var oinformerade om det första bidraget som utbetalades till verksamheten och inga politiska beslut var fattade.

Här har kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna Bohman Enmalm (S) lagt allt ansvar på tjänstemännen.

Telge fastigheter har enligt ägardirektiven ett avkastningskrav. För Moderaterna är det naturligt att hålla oss till det och inte belasta Södertälje kommuns skattebetalare ytterligare.

Det är bolagets uppgift att hitta en ny hyresgäst. För det krävs en hyresgäst som har ekonomiska muskler. Och vi kan inte heller vänta med renoveringen till dess vi har en ny hyresgäst. Ett utdömt vite kan stå oss dyrt.

Marita Lärnestad (M)

oppositionsonsråd, andra vice ordförande Telge Fastigheter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel