Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt att bo i Södertälje

Hög skatt och höga hyres­nivåer. Det är de främsta orsakerna till att Södertälje, enligt en ny undersökning, hör till de dyraste kommunerna att bo i.

Det är Hyresgästföreningen som har undersökt levnadsförhållandena i 30 kommuner under fjolåret. Uträkningarna är baserade på fyra olika typhushåll där samtliga bor

i hyresrätt inom allmännyttan.När dessa typhushåll, med samma förutsättningar, har jämförts i de 30 kommunerna runt om i landet så visar det sig att Södertälje är en av de dyraste kommunerna att bo. Staden delar den näst sista placeringen med Lund.

Avgörande för vilken kommun som ger mest, eller minst, pengar kvar i plånboken är skattesats och hyresnivåer.

Allra tuffast tillvaro, ekonomiskt, har ensamstående pensionärer som bara uppbär garantipension. När de nödvändiga utgifterna är betalda har det här typhushållet i Södertälje inte mer än 613 kronor kvar att leva på.

– Det bedrövligaste i det är ju skatteskillnaden, att man faktiskt har en moderatskatt på pensionärerna. Om man plockar bort den och har lika skatt för alla så skulle även pensionärerna få mer att leva på, säger kommunalråd Anders Lago (S) och tilllägger:

– Ser man till hyresnivåerna så ligger vi inte särskilt högt om man jämför med andra i Stockholms län. Däremot har vi en förhållandevis hög skatt.

Tycker du att det är dyrt att bo i Södertälje? Skriv en kommentar.