Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyr formulering – Astra straffas för lovande ord till cancersjuka

Några ord i ett informationskort till cancerpatienter kostar Astra Zeneca 90 000 kronor.

Det är Informationsgranskningsnämnden, IGN, läkemedelsbranschens egen kontrollfunktion för information om läkemedel, som reagerat på en beskrivning av preparatet zoladex som används vid behandling av prostatacancer.

På ett informationskort riktat till patienter och anhöriga skrev företaget att medlet "t. o. m. dödar de flesta cancercellerna".

IGN menar att formuleringen inte har stöd i produktresumén för läkemedlet och dessutom kan den ge intryck av att läkemedlet kan bota cancer när det i själva verket bara bromsar sjukdomens utveckling.

Astra menade tvärtom. Orden "de flesta" ska tolkas som en reservation så att patienten ska förstå att inte alla cancerceller dödas, och inte får en felaktig bild av läkemedlets effekt.

IGN höll inte med utan skriver i sitt beslut att det finns en uppenbar risk att patienter och anhöriga ska tolka behandlingen med preparatet som mer verkningsfull än den faktiskt är och "att påståendet därigenom är överdrivet och antyder en egenskap som inte kan styrkas".

Nämnden tycker att detta är en överträdelse mot god bransch-sed av normalgraden och dömer ut en straffavgift på 90 000 kronor.