Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dykdalberna i trä höll i nästan ett halvt sekel

Om detta fotografi hade ställts ut på något galleri så kan man tänka sig att sig att bilden kunde fått titeln ”Islossning i kanalen”. Bilden är aningen svårplacerad tidsmässigt men vi skulle kunna tro att fotot är från 1950-talets mitt.

Fotografen har stått på östra sidan av slussen och vänt kameran not nordväst. I förgrunden ser vi en bastant pollare från tiden då den ombyggda kanalen var klar, alltså mitten av 1920-talet.

På andra, västra, sidan ser vi det äldre ledverket med sina dykdalber av trä. De var välgjorda och höll i nästan ett halvsekel innan man ersatte dem med liknande funktioner av stål och betong.

Det var vårvinter och isflaken flöt sakta genom slussen, mot söder och upplösningen. Träden hade inte hunnit knoppas, en tid då naturen är bar och avvaktande.

Husen på udden fanns kvar och längre bort ser vi byggnaderna på Orionkullen med Gamla Flickskolan med dess gymnastikhus.

Där fanns även Westerlunds matsalar, lite svåra att upptäcka och Södertälje Trävaru AB:s virkesmagasin. Dessa byggnader kunde närmare betraktas från den gamla dragvägen som blivit ett populärt flaneringsstråk.

På motsatta sidan kan vi se en byggnad som klamrar sig fast vid slänten. Dess läge blev lite märkligt vid kanalombyggnaden i början av 1920-talet, ovan nämnd.

Huset försvann vid den senaste kanalombyggnaden under åren 1973–1976.