Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbelt ministerbesök i Järna: "Det finns ett stort intresse i skol-Sverige runt det man gör i Södertälje"

Det var dubbelt ministerbesök i Järna på torsdagen då Gustav Fridolin (MP) och Helene Hellmark Knutsson (S) hälsade på på Eneskolan.
Gustav Fridolin tror att Södertälje kan stå som modell för andra kommuner.

Annons

TV: Fridolin gillade skolmaten – men gav inte löftet eleverna önskade

Ministerbesöket på Eneskolan i Järna började med en rundvandring. Utbildningsminister Gustav Fridolin hamnade bland annat på en musiklektion där repetitioner för nästa års luciafirande redan pågick. Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, var försenad och missade den begivenheten.

Snart var det dags för lunch och en diskussion om ämnet för dagen; skälet till de båda ministrarnas besök i Järna var det test av delat ledarskap som pågår i Södertälje sedan ett par år.

– Det vanliga är att rektorn är ansvarig för allt – och därmed sällan hinner följa upp vad som händer på skolan och inte kan ta de viktiga samtalen med lärarna, säger utbildningsdirektör Peter Fredriksson.

Det handlar helt enkelt om att rektorn ska få tid att verkligen vara den pedagogiska ledaren – något som är viktigt för ett framgångsrikt lärande, säger Peter Fredriksson. På nio skolor och förskolor i Södertälje har arbetsuppgifterna därför delats mellan en rektor, med det pedagogiska ansvaret, och en enhetschef, med ansvar för administrationen.

– På så vis säkrar vi att rektorn tar ansvar för det pedagogiska och inte drunknar i ekonomi och lokalfrågor.

Gustav Fridolin var nöjd med det han fick höra.

– Vi ville förstå mer av det här tvårektorssystemet. Jag tror mycket på att man måste se till att rektor verkligen har tid att stöda lärarna i den pedagogiska utvecklingen.

Är det här något för andra att ta efter?

– Det tror jag. Det finns ett rätt stort intresse i skol-Sverige runt det man nu gör i Södertälje. Jag tror att vi kommer att se fler kommuner göra likadant, sade Gustav Fridolin.

Hovsjöskolan var först ut med den nya modellen, som sedan slutet av sommaren även finns på Eneskolan. Där är Camilla Simonsson rektor och Per Häggman enhetschef.

– Jag är jättenöjd. Nu har jag möjlighet att vara ute och diskutera med lärarna och följa upp undervisningen, säger Camilla Simonsson.

I januari inleder tre forskare från Stockholms universitet en tvåårig studie av det delade ledarskapet.

Ladda ner LT:s nyhetsapp gratis till din Iphone här eller till din Android här!