Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbelmordet upp i rätten – igen

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Oasenskjutningarna togs upp i hovrätten - för andra gången. För advokat Jan Karlsson är det åter dags att ge sig in i hetluften.

Advokat Jan Karlsson har haft fullt upp i rättssalarna på sista tiden. Nyligen gick han en hård dust i tingsrätten med riksåklagaren Nils-Eric Schultz, som yrkade på tre års fängelse för två Scaniachefer som åtalades för att ha trotsat FN:s blockad mot Saddam Husseins regim i Irak 2001-2003. Men tingsrätten friade cheferna och enligt Jan Karlsson blev det inget överklagande från åklagaren av domen.

Nu är Jan Karlsson tillbaka i hetluften i en annan stor rättegång, den här gången i säkerhetssalen i Stockholm tillsammans med sin medarbetare, advokat Elsa Svalsten.

Den gäller förstås hovrättsförhandlingen i Södertäljemålet där de båda försvarar den 22-årige man som kallats ”Torpeden”. Tingsrätten dömde honom till tolv års fängelse för inblandning i dubbelmordet natten mot den 1 juli 2010 och för att ha skjutit X-teammedlemmen K-sigge den 23 december 2009.

Södertäljemålet har pågått i hovrätten sedan den 18 november, men under tisdagen inleddes åtalspunkten dubbelmordet, där sju personer står åtalade. Ännu en gång beskrev åklagarna de blodiga morden och visade bilder på bröderna efter att de avrättats med ett stort antal skott inne på Oasen.

Jan Karlsson och Elsa Svalsten bemöter åklagarnas påståenden om att 22-åringen deltagit i morden. Åklagarna hävdar att 22-åringen på mordnatten beordrat ”springpojkarna” att flytta två mopeder till en adress där 22-åringens far är skriven 200 meter från Oasen. På mopederna flyr mördarna efteråt och fordonen hittas brända med mordvapnen.

Men enligt Karlsson och Svalsten finns andra uppgifter som pekar mot andra personer. Bland annat ett förhör från en flickvän till den mördade Eddie Moussa, som pekar ut en annan kriminellt belastad person som mördare.

Och ett förhör från en medåtalad som indirekt pekar ut en man, skriven i samma fastighet som 22-åringens far, som den som beordrade flytten av mopederna. Enligt ett tredje vittne ska denne också ha förvarat skjutvapen hemma.

Uppgifter finns om att dessa två män umgicks med varandra. Motivet till mordet skulle kunna vara ett uppmärksammat bråk med samurajsvärd, som LT skrev om i maj 2009 – där Eddie och K-sigge skulle ha varit med – samt den man som vittnet pekat ut som mördare.

I tingsrätten förra året ville Karlsson inte säga att mordet begåtts av dessa, men det alternativa spåret visar, menar han, att domen mot 22-åringen inte är ställd ”bortom allt rimligt tvivel”.

Just hållbarheten i de alternativa mordteorierna som denna, blir avgörande för hovrättens slutliga dom i dubbelmordet. Det är såväl åklagare som advokater överens om. Även Khouris advokater har, som LT tidigare skrivit, lagt fram alternativa teorier som bland annat pekar mot den så kallade "Gudfadern" som möjlig anstiftare till morden. Rättegången avslutas den 18 juni.

Mer om rättegången här - ljudinspelningar från mordnatten.