Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbelmordet: ”De blev bokstavligt talat slaktade”

 
Dubbelmordet i Västergård
Visa alla artiklar

I dag avslutades huvudförhandlingen i Södertörns tingsrätt i rättegången om dubbelmordet i Västergård. Åklagaren yrkade som väntat på livstids fängelse och utvisning.

Det var i januari som en 22-årig man och en 24-årig kvinna hittades mördade i en lägenhet i Västergård.

Obduktionen visade att offren avlidit till följd av förblödning efter sår- och stickskador orsakade av ett eggvasst föremål med en bladlängd på 18-20 centimeter. Kvinnan hade fått halsen avskuren. Mordvapnet har inte återfunnits.

Kvinnans 28-årige make och en 31-årig bekant står åtalade för mord alternativt medhjälp till mord.

I 31-åringens fall finns nu också ett tredjehandsyrkande om vållande till annans död. De åtalade nekar till brott.

Under fredagens plädering yrkade åklagare Sara Sundström på livstids fängelse och förbud att återvända till Sverige för de båda.

Det är ett indiciemål, där ingen bevisning självständigt styrker gärningen. Åklagaren menar att den sammantagna bevisningen räcker för att fastställa vem som är mördaren.

Bevisningen utgörs bland annat av plastbitar med makens dna, som åklagaren menar tillhör skaftet på mordvapnet, vittnesmål om att kvinnan dödshotats av maken efter separationen, telefonlistor och mastuppkopplingar.

Enligt Sara Sundström är det ställt utom rimligt tvivel att maken mördat paret.

– Motivet är svartsjuka. De blev bokstavligt talat slaktade, vilket visar på ett personligt motiv. Kvinnan hade fått 14 hugg och mördaren hade tagit av hennes trosor och exponerat hennes underliv med syfte att skända henne, säger hon.

Den medåtalade 31-åringen kände enligt åklagaren till vad som skulle ske och har ”solidariserat sig med brottsplanen”.

– Hans medverkan har varit direkt nödvändig för brottets tillkomst, säger hon.

31-åringen har till ett vittne sagt att han befunnit sig i lägenheten och sett när maken mördat mannen och att han hört kvinnan be för sitt liv.

Hans advokat Tobias Enochson menar att det inte räcker med att passivt befinna sig på brottsplatsen för att dömas för mord och hävdar att hans klient saknar motiv.

Makens försvarsadvokat Johan Eriksson anser att bevisvärdet är ”utomordentligt lågt”. Han ifrågasatte varför inte alternativa gärningsmän och motiv utretts.

Inget i utredningen stödjer att plastbiten skulle ha tillhört ett knivskaft. Johan Eriksson menar också att den papegoja som flög omkring i lägenheten kan ha lämnat makens dna på plastbiten. Det tillbakavisas av åklagaren då tekniker konstaterat att det handlar om kontaktspår.

Försvarsadvokaterna yrkade på att deras klienter skulle försättas på fri fot, vilket avslogs.

Dom meddelas den 1 september.