Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DUBBELMORDET: De åtalade skyller på varandra

 
Dubbelmordet i Västergård
Visa alla artiklar

Under fredagen inleddes rättegången mot de två män som åtalats för dubbelmordet i Västergård i januari. Båda nekar till inblandning i morden och skyller på varandra.

Det var i januari som två personer, en 24-årig kvinna och en 22-årig man, hittades mördade i en lägenhet i Västergård i Södertälje.

När kropparna hittades hade det gått nio dagar sedan de mördades brutalt med, vad åklagaren hävdar, ett ”eggvasst föremål”. I februari greps två män, en 28-årig man som var gift med den mördade kvinnan, och en 31-årig man. De har sedan dess suttit häktade misstänkta för morden.

I fredags inleddes rättegången i Södertörns tingsrätt. De båda åtalade lyssnade via tolk uppmärksamt, och till synes oberört, på åklagare Sara Sundströms redovisning av brottsplatsen. Vid ett tillfälle klagade 31-åringen på att han fick ont i nacken av att titta på bilderna som visades på väggen.

Vissa av bilderna på offren hade sådan karaktär att åklagaren yrkade på lyckta dörrar, varför åhörarna fick lämna salen under några minuter.

Obduktionen visade att båda offren avlidit till följd av förblödning efter sår- och stickskador orsakade av ett eggvasst föremål med en bladlängd på 18-20 centimeter. Kvinnan hade fått halsen avskuren och kroppen uppvisade totalt 14 hugg- och stickskador.

Som bevis åberopar åklagaren bland annat listor med mastuppkopplingar mot brottsplatsen, samtalslistor samt vittnesuppgifter som bland annat ska styrka att det kvinnliga offret hotats till livet av maken efter att de separerat och hon flyttat in hos 22-åringen. Han ska också ha spelat in en film som visar de båda offren i en intim situation. Den hotade han att visa för hennes släktingar. Åklagaren kommer också åberopa teknisk bevisning i form av en plastbit med makens dna, som åklagaren menar är en del av ett skaft till mordvapnet.

De båda åtalade nekar till att ha något med morden att göra. 31-åringen hävdar att han satt i bilen utanför huset när maken ensam, eller i sällskap av en okänd person, gick in i lägenheten och utförde morden.

Maken hävdar å sin sida att det var han som satt i bilen medan 31-åringen gick in i lägenheten och utförde gärningen.

- Varför skulle jag mörda henne? Jag älskade henne och ville ha henne tillbaka, säger maken under rättegången.

Åklagare Sara Sundström tror inte på några alternativa gärningsmän.

–  Nej, enligt min uppfattning är det helt uteslutet, säger hon till LT.

Den plastbit med makens dna som åberopas som teknisk bevisning är något av ett mysterium. Polisutredningen har inte, trots kontakt med kända svenska knivtillverkare, lyckats fastställa att den tillhör skaftet på en kniv.

Trots det läggs det honom till last att han skulle ha hanterat mordvapnet. Vi bestrider att plastbiten skulle vara en del av en kniv, säger makens försvarsadvokat Johan Eriksson.

De båda åtalade männen har tidigare varit inneboende hos det manliga brottsoffret under några dagar. Det är därför inget konstigt att 28-åringens fingeravtryck finns där, menar Johan Eriksson.

Kan han förklara var plastbiten kommer ifrån?

– Nej, det kan han inte. Han behöver inte ens ha tagit i föremålet, hans dna kan ha hamnat där efter kontaminering, säger Johan Eriksson till LT.

Rättegången fortsätter under nästa vecka och slutplädering väntas hålla under fredagen. Åklagare Sara Sundström kommer att yrka på livstids fängelsestraff för de båda åtalade, samt utvisning med förbud att återvända.