Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Du har satt bilden, Löfven

Stefan Löfven (S) har svårt att förstå varför svenskarna är sådana pessimister. Kan det vara för att folket lyssnar på sin statsminister?

Den ansedda brittiska tidningen Financial Times publicerade i går en längre intervju med Stefan Löfven.

Där beskriver stats-ministern läget i det konungarike han är satt att leda. Han konstaterar att ”alla siffror pekar åt rätt håll”, vilket handlar om att den svenska ekonomin växer kraftigt, sysselsättningen ökar och arbetslösheten sjunker.

Samtidigt säger han att ”bilden som medborgarna har är att landet är på väg åt fel håll. Det handlar inte bara om de är rädda för flyktingkrisen, det är som om allt går åt fel håll”.

Stefan Löfvens förvåning verkar äkta.

Frågan är varför?

Har han helt glömt bort att det är han som försett detta land av Dysterkvistar med kartan. I flera år har en socialdemokratisk verklighetsbeskrivning fokuserat på att allt går åt fel håll.

För fem år sedan, när Håkan Juholt (S) hade valts till partiets ledare, proklamerade han att ”någonting håller på att gå sönder i vårt samhälle”.

Ett uttalande helt utan konkretion eller verklighetsförankring, men oj som det gick hem i rörelsen.

Andra ledande social-demokrater tog det till sig och upprepade sedan beskrivningen gång på gång.

Inte minst Stefan Löfven själv som i valrörelsen målade upp ett land i sönderfall – trots att kurvorna redan då var ljusa.

Socialdemokraterna vann valet 2014 på detta.

Valsegern till trots har Socialdemokraterna fortsatt med samma tongångar i regeringsställning. Inte minst sedan flyktingströmmen tilltog i fjol höst.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) sa i höstas om flyktingarna att ”vi klarar det inte” och när Migrationsverket presenterade sin långtidsprognos nu i vintras sa samma Morgan samma sak: ”Vi klarar det inte”. Utrikesminister Margot Wallström har varnat för att ”våra system kommer att braka ihop”, en systemkollaps helt enkelt. Inrikesminister Anders Ygeman (S) har gjort till sin livsuppgift att varna för att ”den allmänna ordningen och den inre säkerheten” ständigt är hotad: Och statsminister Stefan Löfven verkar i intervju efter intervju som om allt är kaos, eftersom han alltid ger svaret att ”Nu måste vi ha ordning och reda”.

Faktum är att Socialdemokraterna har byggt sitt regeringsinnehav på att kommunicera oro, rädsla, osäkerhet. Och partiet har varit väldigt lyckosamt i detta, vilket Stefan Löfven bekräftar i Financial Times. Svenskarna är övertygade om att allt går åt fel håll.

Frågan hur länge S tänker fortsätta på det spåret.

Kanske får vi ett delsvar redan i dag när finans-minister Magdalena Andersson presenterar regeringens vårbudget. Precis som sin företrädare, Anders Borg (M), tar hon gärna till vädermetaforer för att beskriva läget. Törs hon prata om högtryck och små lätta moln? Får hon det för sin chef, Stefan Löfven?

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel