Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömstarten talar för att SSK går upp

Tre raka segrar. Åtta av nio möjliga poäng.En drömstart för SSK.Historiskt sett har fem av sex lag som inlett med tre raka segrar också gått upp.

Mats Waltin sågade lagets spel efter segern i Borlänge. SSK-tränaren tyckte att siffrorna i målkolumnen var i överkant.

Men tabellpositionen är svår att invända mot.

– Ja, åtta av nio möjliga.

– Det vore ju urfånigt att säga något annat än att det känns jättebra. Men – återigen – jag

vet hur det funkar. Det är sju matcher kvar och 21 poäng. I det läget kan det gå rätt snabbt. Det gäller att orka ha tålamodet i det man gör. Noggrannheten. Upprätthållandet av goda vanor brukar vara bra medicin i en kvalserie, säger Mats Waltin.

Men här är historiken som talar för SSK:

Fem av sex lag som tagit åtta poäng – eller fler – på tre omgångar har också gått upp. AIK, Vita Hästen, Troja/Ljungby, Tingsryd och Örebro lyckades alla förvalta kickstarten.

Fyra av sex lag har till och med vunnit kvalserien.

– Men det är en ny säsong med andra lag – och man vet aldrig vilka vägar det kan ta, säger Waltin och fortsätter:

– Sedan har jag full respekt för att alla intresserade vill spekulera. Det hör ju till. Men vi måste avskärma oss från det, annars är det lätt att vi målar in oss i ett hörn.

Det enda undantaget stod Huddinge för våren 2011, då med SSK-backen Jonas Vidlund i laget.

Precis som SSK har gjort nu inledde Huddinge med åtta poäng – bara för att därefter tappa tre raka matcher och senare sluta fyra efter ett drama i sista omgången.

I sju säsonger har kvalet spelats med det nuvarande sexlagsformatet. För att nå topp två har det krävts mellan 17 och 19 poäng. Ju sämre bottenlag, desto högre har ribban legat.

Att hålla rent hemma kan med andra ord räcka långt för SSK efter två inledande trepoängare på bortais.

– Att fem av sex lag gått upp visste jag inte. Men det där är inget vi tänker på. Vi har bara spelat tre matcher och allt kan hända, säger Jonas Vidlund.

Hittills har Weigel-kedjan öst in mål för SSK i kvalserien. Men Waltin överväger

möjliga ändringar för att få fart på fler formationer.

– Jag hoppas att man får upp effektiviteten mer utspritt. Samtidigt så har vi, som i går, en kedja som drar ett tungt lass poängmässigt. I en match som mot Västervik måste vi se till att skapa på bredare front. Det är en förutsättning för att vinna matchen. Det är så viktigt i de här avgörande matcherna att man inte bara hänger upp det på några få, säger SSK-tränaren.

Västervik hemma, vad betyder den matchen för fortsättningen?

– Vi vet att det är en jättesvår motståndare. Jag kan känna lite att det är sanningens ögonblick. Att bevisa – mest för oss själva – var vi hör hemma och vad vi klarar av, säger Mats Waltin.

Relaterat:

Backman: Bara vi som tappar poäng mot Borlänge