Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dragkamp om de italienska vattenbombarna – flera bränder utom kontroll

 
Skogsbränderna 2018
Visa alla artiklar

Många av skogsbränderna är fortfarande utom kontroll och räddningstjänsterna runt om i Sverige hoppas på hjälp från de italienska brandflygplanen. Sverige har även begärt fler helikoptrar från EU.

De första planet kommer att börja vattenbomba bränder i Jämtland kring Fågelsjö/Lillaåsen. Erika Espino, presskommunikatör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), säger till Aftonbladet att det är Jämtlands länsstyrelse och räddningstjänst som har begärt den resursen.

– Jag har ingen exakt tid men vid 9.30-10 hoppas vi att de ska kunna vara där, säger Erika Espino till Aftonbladet.

På räddningstjänst Jämtlands hemsida står det att det andra planet som också ska hjälpa till att vattenbomba bränderna har ett tekniskt problem som de hoppas att de kommer kunna lösa snart.

”När de kan jobba tillsammans blir effekten av deras arbete mer än dubbelt så bra,” skriver Jämtlands räddningstjänst på sin hemsida

Enligt TT begärde Sverige in fler helikoptrar under tisdagen.

Under natten uppstod även flera nya bränder i Ljusdals kommun som räddningstjänst lyckades släcka med helikopter, men fyra bränder i samma område är fortfarande utom kontroll.

– Vi jobbar på så gott det går och har lite förhoppningar kring de vattenbombande planen från Italien. MSB bestämmer hur de ska fördelas och jag håller på att jaga tjänsteman i beredskap där för att säga att vi vill ha första tjing på dem men vi har inte fått något besked ännu, säger Peter Nystedt, räddningschef i Ljusdal, till Aftonbladet.