Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dra inte alla över en kam

”Välfärden – brottslighetens nya bankomat” är titeln på det seminarium som Södertälje kommun arrangerar i dag i Almedalen. Debattörer, tjänstemän och politiker möts för att diskutera hur kriminella som verkar inomvälfärdssektorn kan upptäckas och stoppas. Seminariet gästas bland annat av justitieminister, Morgan Johansson (S), justitieutskottets ordförande Beatrice Ask (M), Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Eva Håkansson och LT:s politiska redaktör, Tomas Karlsson.

Fusk inom välfärdssystemet gör att kommuner och staten förlorar en massa pengar varje år. Södertälje kommun har under flera år drabbats av bidragsfusk.

Mycket tyder på att Lars Erik Lövdéns utredning som presenterades i maj tidigare i år med förslag på åtgärder som ska förebygga, förhindra och upptäcka och beivra kommer att hamna i fokus under seminariets gång. Enligt Lövdén förkommer bidragsfusk gentemot så gott som alla myndigheter som handhar utbetalningar från välfärden.

Välfärdsbrotten har utan tvivel ökat de senaste åren. Brotten genomförs med falska intyg och företag. De utbetalningarna som myndigheterna gör till bedragarna blir med åren väldigt stora.

Redan när utredningen presenterades röt finansminister Magdalena Andersson (S) till och kallade bidragsfusket för ett svek mot medborgarna. Hon ville också ge ökade befogenheter till Skatteverket för att sköta samtliga utbetalningar av ersättningar. Alla utbetalningar skulle ske från ett och samma konto.

Södertälje är en kommun som drabbats hårt av bidragsfusket genom åren och flera härvor har uppdagats. Kommunens fokus riktades dock främst mot två hemtjänstföretag, Jome omvårdnad och AB Hemtjänst och Service, som ledde till rättsprocesser.

Dessa fick den rödgröna majoriteten (S, MP och V) att skrota LOV, lagen om valfrihetssystem och i stället upphandla hemtjänst enligt LOU, lagen om offentlig upphandling. Hovrättens väntas pröva överklagande domar i båda fallen kommande höst.

Det är inte driftsformen som ska avgöra om en aktör sköter sitt uppdrag eller inte, utan kvaliteten.

När kommunen väl uppdagade fusket drog den styrande rödgröna majoriteten hårt i handbromsen och slog undan benen för många små och seriösa privata företag. Privata utförare stämplades som potentiella fuskare.

Dessutom antog Södertälje kommun i slutet av 2015 en handlingsplan som skulle ge kommunen nödvändiga verktyg för att motverka fusk och bedrägeri. Det var sagt att kommunens rutiner och kontroller skulle förbättras. I dag går det att konstatera att många av förslagen i handlingsplanen inte har uppfyllts, trots att det gått ett och ett halvt år sedankommunstyrelsen antog den.

Givetvis måste bidragsbrotten bekämpas och stoppas mot den svenska välfärdsstaten. Att skrota LOV var ingen bra lösning i Södertälje kommun. Det beslutet handlade mer om att göra något här och nu.

Det är inte driftsformen som ska avgöra om en aktör sköter sitt uppdrag eller inte, utan kvaliteten. För att upptäcka och stävja fusk behövs ordentliga kontrollfunktioner med regelbundna uppföljningar. Södertälje kommun har aldrig haft några sådana funktioner.