Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dopninganklagelsen: Här är varningssymbolen som norskarna missade

Therese Johaug fastnade i ett donpingstest efter att ha använt en salva mot brännskador. Nu ställs frågan om hur varningen kunde missas - och om salvan var märkt. "Märkningen har varit obligatorisk i flera år", säger en italiensk apotekare till NRK.

28-åriga Therese Johaug, en av världens bästa skidåkare, fastnade i ett donpingstest 16 september. Hon ska ha använt salvan Trofodermin, som inte är tillåten i Norge men däremot i Italien och Brasilien, på landslagsläkaren Fredrik S Bendiksens inrådan, efter att ha fått brännskador på läpparna under träning i just Italien.

Johaug ska ha fått i sig det dopningsklassade ämnet clostebol, som är en syntetisk anabol steroiod, via salvan. Frågan många nu ställer sig är hur läkaren kan ha missat den tydliga varningen på asken (se bilden ovan).

Fredrik S Bendiksen säger till NRK att han inte kan erinra sig om att han sett varningen på varken förpackningen eller tuben. Samtidigt sägs det från italienskt håll att deras utövare avråds från att använda krämen då den innehåller det dopningsklassade ämnet. Märkningen på asken ska ha varit obligatorisk i flera år, säger en apotekare till NRK:s reporter Lisbeth Skei som är på plats i Italien.

– Han (apotekaren) säger att utövarna måste ha väldigt god grund för att använda den. De måste också rapportera bruk av salvan och få frisedel för det, säger Skei på NRK.

I Sverige kom hård kritik från flera håll, inte minst mot att det norska landslaget på kort tid nu har varit i blåsväder. Och användandet av salvan ifrågasätts.

– I USA är det förbjudet och jag vet ingenstans i Europa som det används. Det finns inte att få tag på i Sverige och rimligtvis då inte heller i Norge. I Brasilien finns det tillgängligt och används mot hudsjukdomar och för kvinnor som är torra i slidan, säger Andrén-Sandberg, som är medicinsk expert på Riksidrottsförbundets dopningskommission, till TT.

Han fortsätter:

– Det finns alla andra tänkbara mediciner mot det och det finns inga svenska idrottsmän som skulle komma på att sätta anabola steroider på läpparna. Det finns ingen som helst anledning att använda detta om man har utsatts för solen.

Norske landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen har avgått till följd av det som uppdagats under dagen. Han tar på sig skulden för det inträffade och menar alltså att han missat att salvan innehåller det förbjudna ämnet.

– Jag försäkrade henne om att krämen var tillåten att använda, för jag kopplade inte att clostebol acetat, som stod i innehållsförteckningen, var ett förbjudet ämne, sade Bendiksen vid en presskonferens under torsdagen.

LÄS OCKSÅ:

Experten efter dopningsskandalen: "Otroligt korkat"

Svenske förbundskaptenen om Therese Johaugs dopning: "Det är deras förbaskade skyldighet att ha koll"

Charlotte Kalla: "Jag vill inte tro att det är sant"