Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domstolschef: ”Jag har satt tingsrätten på kartan”

Katarina Wingqvist-Ekholm slutar som lagman efter åtta år på posten. Det har varit en tid med jättelika rättegångsprocesser i spåren av svensk polis största insats någonsin mot grov organiserad brottslighet.

– Det känns lite konstigt, jag brukar säga att jag har fyllt 29, men det är i själva verket 67. Det innebär tyvärr att jag inte får vara myndighetschef längre, säger Katarina Wingqvist-Ekholm som efter april månad går i pension.

Skulle du vilja fortsätta?

– Ja, men jag tycker samtidigt att det är rätt bra att sluta nu, när verksamheten i domstolen är på topp och det känns som allra bäst.

Blev tiden i Södertälje så som du förväntat dig?

– Absolut! Tiden som lagman i Södertälje tingsrätt är verkligen en high-light i mitt yrkesliv. Det har varit roligt varenda dag, men uppdraget som lagman i Södertälje är långt ifrån enkelt. Men jag vill påstå att jag satt Södertälje tingsrätt på kartan, tidigare var det en tingsrätt man inte talade om, nu finns inte en enda domare i Sverige som inte känner till Södertälje tingsrätt.

Hur kommer det sig?

– Målstrukturen med extremt stora och långa brottmål har varit en särskild utmaning att hantera. Vi har dock visat i domstolen att vi har kunnat sköta den uppgiften exemplariskt med bibehållandet av en mycket hög servicenivå åt alla håll. Även i ljuset av att ett av de stora målen togs om. Inte för inte har jag myntat uttrycket att Södertälje tingsrätt är Sveriges bästa domstol i sitt slag!

Hur ser du på att Södertäljemålet fick tas om?

– Det var naturligtvis ett svårt slag, men vi visade att Södertälje tingsrätt klarade den reprisen också. Det gav även en insikt i vilken kapacitet den lilla domstolen äger. Motgången blev samtidigt en framgång för vårt sätt att arbeta och ta itu med stora uppdrag. Men det är klart att nämndemannasystemet i vår rättsordning på nytt hamnade i fokus, när orsaken till omtaget stod klar. Det förtjänar att påpekas att domstolen som sådan aldrig fick någon kritik för det inträffade.

Har polisens stora insats i Södertälje påverkat karaktären av de mål som nu kommer in till tingsrätten?

– Nya riktigt stora och omfattande brottmål lyser åtminstone för närvarande med sin frånvaro, med undantag av det mycket långa brottmål angående hemtjänsten som pågår fram till sommaren och omfattar ett hundratal rättegångsdagar och som är en direkt effekt av polissatsningen mot grov organiserad brottslighet. Samtidigt ser vi att inflödet av mål, som viker i andra domstolar, inte gör det i Södertälje. Vi ser en trend med främst fler tvistemål, som kommer in, men också fler brottmål än tidigare. Jag konstaterar ju också att polisens stora interna omorganisation har inneburit att stora svårutredda brott tar längre tid än tidigare att utreda. Den aktuella flyktingströmmen har ju också åderlåtit polisen en hel del.

Så Södertälje går mot strömmen, här ökar inflödet till tingsätten, på andra håll minskar det?

– Ja, vi ser en långsam uppgång, cirka 40–60 fler mål hittills i år än ifjol av ett totalt inflöde på 3 000. Och det är ganska mycket för en liten domstol.

Du har fått hantera enorma rättegångar som lagman i Södertälje, hur ser du på det?

– Det är ju förstås rimligt att ställa frågan om vi ska ha så stora rättegångar i framtiden, som de vi har genomfört här. Men med den rättegångsordning vi har är det svårt att undvika detta.

Hur skulle man göra i stället?

– Hovrättspresidenten Fredrik Wersäll i Svea hovrätt har i dagarna fått ett uppdrag att se över bland annat denna fråga. Med ett ändrat regelverk och ytterligare utnyttjande av digital teknik kan formen för lagföring i stor skala absolut förenklas. Det blir ju antagligen också alldeles nödvändigt om vi ska lyckas korta långa häktestider.

tilltalade ”låser” sin utsaga?

Skulle en lösning för att korta häktestiderna kunna vara att skapa förhör med rättegångsstatus under ett tidigare stadium vid stora utredningar där den

– Något sådant utreds ju nu. Men då måste man göra om grunden för hela rättsprocessen.

Vad ska du fylla tiden med nu?

– Det ska bli kul att göra något helt annat, för första gången sen 20 års ålder har jag en tom agenda och kan fylla dagen som den kommer. Men jag brukar säga som så, den som har böcker och en trädgård, den har aldrig tråkigt.