Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domstol sa ja till bränslehantering

Efter nästan två års väntan fick Södertälje hamn det besked de väntat på. Det blev ett ja från mark- och miljödomstolen till en utökad bränslehantering.

I tre års tid har Södertälje hamn arbetat med att få tillstånd att utöka verksamheten i Bränslehamnen. Under måndagen kom beskedet att de i stället för dagens 1,2 miljoner ton får hantera upp till 2,2 miljoner ton bränsle.

– Vi är mycket nöjda med domslutet. I och med att tillståndet nu är klart finns inte längre några hinder för att stänga Loudden och Bergs oljehamnar. Där ska det nu byggas bostäder i stället, säger Erik Froste, vd Södertälje Hamn.

En utökad verksamhet innebär också att Bränslehamnen kommer behöva byggas om och anpassas. Bland annat kommer mellan 10- och 12 000 ton behöva muddras och saneras från olika gifter.

Närmast kommer arbetet med att se över kostnader och vinster börja samt att övertyga kunder att investera. Något Erik Frose inte tror kommer vara några problem.

– Det är väldigt goda möjligheter till att göra bra affärer. Södertälje är en knutpunkt för hela Stockholmsområdet. Annars skulle man vara tvungen att välja Gävle, Norrköping eller Göteborg i stället. Då blir det mycket längre sträckor.