Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domen visar att rättvisan är blind

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Det är inte domen i sig som gör att man kan behålla tron på rättssystemet – utan att domen är så lik det förra domslutet.

Utan tvekan rådde det en stor osäkerhet inför det att tingsrätten avkunnade domarna mot Södertäljenätverket i går. I den första, ogiltigförklarade rättegången fann Södertälje tingsrätt att åklagarnas tes om att Södertäljenätverket existerar var riktig. Och domarna blev därefter. Men hur skulle det bli nu?

Därför var det av intresse att se hur samma tingsrätt – förvisso med andra domare och nya nämndemän – skulle resonera. I synnerhet som det i princip var samma åtal som åklagarna presenterade. Den stora skillnaden låg egentligen i att försvaret haft bättre med tid på att förbereda sig.

Det är därför slående hur lika straffpåföljden är i de olika domsluten. Ledaren Bernard Khouri, 32, dömdes på nytt till livstids fängelse. Abraham Aho, 22, fick fängelse i tolv år nu, samma som då. Peter Lahdo, 23, fick åtta år nu, mot nio år då och Gabi Kulle, 38, dömdes ånyo till sex års fängelse. Bara för att nämna de fyra med längst straff.

I princip är det så här vi hoppas att ett rättssamhälle ska fungera. Att tingsrätter kommer till liknande slutsatser i samma mål. Det får inte finnas utrymme för godtycke när bevisen värderas. Fru Justitia har ögonbindel av en anledning.

Men vi har inte haft möjligheten att få saken prövad, såsom i det här fallet. Och det hedrar Södertälje tingsrätt. Nu vore det lätt att – eftersom processen manglats tvenne gånger – sia om att hovrätten, dit målet kommer att komma, också dömer på samma sätt.

Men det återstår att se. Tingsrätten menar i domen att det finns ett hierarkiskt uppbyggt nätverk med en tydlig ledare och underhuggare. Tanken att det finns ett organiserat brottsnätverk i Södertälje gjorde att åklagarsidan sedan kunde koppla ihop sin kedja av indicier som målet bygger på. Det gäller att åklagarna lyckas övertyga också hovrätten om detta.

I dag kan polis, åklagare och övriga i den myndighetsgemensamma satsningen för att knäcka Södertäljenätverket vara glada. Men de, liksom alla andra i Södertälje, bör skicka en tacksamhetens tanke till de som vågat vittna i de bägge rättegångarna.

Där finns de verkliga hjältarna. Den organiserade brottsligheten har kunnat växa sig stark i Södertälje mycket på grund av att ytterst få har kunnat lita på polisen och vågat vittna. Otaliga är de mål genom åren där rättegångar ställts in för att vittnen uteblivit, eller där personer helt ändrat sina vittnesmål mellan polisförhör och rättssal.

Torsdagens dom blir därför en viktig milstolpe, där samhället kan visa att du gör skillnad, din röst räknas. Den signalen är helt central.

Titta på Italien – som bekämpat maffiastrukturer under långliga tider. Där ser vi att det är först när hela samhället, från de rättsvårdande myndigheterna till enskilda privatpersoner, tillsammans visar att man fått nog som maffian går att knäcka.