Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domen om Mälaren står fast

Mark- och miljööverdomstolen ger Stockholm stad rätt att ta över avtappningen av Mälaren från Södertälje.- Det är dåligt, säger Jan Ohlin.

Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt meddelar att domen från mark- och miljödomstolen som kom i februari 2014 i huvudsak står fast och att Stockholm stad tar över ansvaret för avregleringen av Mälaren genom nya Slussen i Stocksholm.

Jan Ohlin berättade i LT tidigare att en rad experter har pekat på att avbördning från Mälaren även kan ske vid Södertälje kanal, vilket Stockholm stad valt att bortse ifrån.

Han menade också att det finns statliga medel anslagna för sanering av kvicksilver och andra föroreningar i Snäckviken som riskerar att sprida sig till både Södertäljes och Stockholms dricksvattentäckter.

Onsdagen den 21 januari meddelades domen, som Jan Ohlin tycker är dålig.

- Domen betonar vad som står fast och nämner knappt "vårpuckeln" när vattenståndet ökar i Mälaren och vilka negativa konsekvenser den får för alla bönder i Mälardalen. Avbördningen av vattnet via Södertälje kanal avfärdas också fullständigt, säger Jan Ohlin.

När LT når honom på plats vid Mark- och miljööverdomstolen i Svea Hovrätt är han även upprörd över bemötandet där.

- Ingen tog emot oss, ingen lämnade ut domen, det var ingen pressträff och ingen fanns där för att svara på frågor, säger Jan Ohlin.

Det som mark- och miljööverdomstolen ändrar från mark- och miljödomstolens dom rör ombyggnationen av nya Slussen i Stockholm medan den del som rör avregleringen av Mälaren står kvar.

- Synpunkterna som kom in på mark- och miljödomstolens dom om vattenregleringen handlade om att alternativ inte utretts eller att information inte presenterats tillräckligt utförligt men vi bedömer att underlaget är tillräckligt, säger Petter Larsson Garcia, föredragande.

Har ni tittat på de olika alternativen av regleringen av Mälaren och vad de innebär?

- Vi har tittat på de handlingar som Stockholms stad har skickat in för att ansöka om ändrad vattenreglering och vi bedömer att de uppfyller miljöbalkens krav, säger Petter Larsson Garcia och hänvisar vidare till dem som dömde i målet.

LT har sökt de båda hovrättsråden, dock utan resultat.

Texten uppdateras.