Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd brottsling reparerar motorvägsbron

En av ägarna bakom Trafikverkets entreprenör för brounderhåll, E-schakt entreprenad, är tidigare dömd till fängelse och har näringsförbud. Det kunde SvD Näringsliv avslöja på tisdagen.

Företaget är upphandlat för allt brounderhåll i södra Stockholm, och därför ansvarigt även för motorvägsbron. Det är E-schakt entreprenad som sedan har anlitat underentreprenören Svealands industrimontage, som nu har sparkats för att de misslyckades med reparationsarbetet.

Mannen som äger 49,9 procent av E-schakt var misstänkt i det så kallade tunnelmålet, ett stort bedrägeri mot Stockholms stad, sommaren 2014. Mannen dömdes aldrig för att ha lurat Stockholms stad på nästan 30 miljoner kronor i falska fakturor. Men bokföringsbrottet var fortfarande tillräckligt grovt för att ge åtta månaders fängelse och tre års näringsförbud. Trots detta har alltså Trafikverket låtit mannens företag reparera motorvägsbron.

– Den generella förklaringen är att vi inte går in och tittar på minoritetsägare i sånt här fall, säger Anna Lihr, Trafikverkets kommunikationschef till SvD.