Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domarstrejk slår hårt mot Sörmlands ishockeylag

Det är regionsdomarföreningen öst som fått nog. Förhandlingarna mellan dem och ishockeyförbundet har gått i kras. Nu finns det inga domare tillgängliga från och med 5 augusti. 

Snart drar träningsmatcherna i gång inom ishockeyn. Men just nu finns det inga domare som kan döma matcherna i Sörmland, Stockholm, Uppland och Gotland (Region Öst).

Anledningarna är att regionsdomarförbundet öst inte kommer överens med det svenska hockeyförbundet vad gäller bland annat arvoden, försäkringar och samarbetsformer. Att hockeyförbundet ensamma äger den här frågan och sätter upp spelreglerna innebär ingen trygghet menar regionsdomarföreningen öst. 

Aktionen att gå ut i strejk är ett resultat av att ishockeyförbundet fortsatt vägrar att erkänna eller inleda ett samarbete med domarnas företrädare, skriver regionsdomarföreningen öst i ett pressmeddelande. 

- Hockeyförbundet äger och styr den här verksamheten som omsätter miljonbelopp. Men det finns ingen lagstiftning eller säkerhet kring den. För domarna finns det ingen trygghet eftersom allt hela tiden kan ändras. Vi har velat inleda ett samarbete med svenska hockeyförbundet i över två års tid. Men nu ville förbundet ha ytterligare fem månader på sig att tänka, och då fick vi nog, säger Freddie Rinderud, talesperson för regionsdomarföreningen öst, och fortsätter:

- Domarna på den här nivån betalar sin egen utbildning och utrustning, samt lägger ner tusentals timmar på det här. Då anser vi att det måste finnas en trygghet och gemensamma spelregler som vi tillsammans med förbundet bestämt och diskuterat fram.

Strejken kommer att gälla från och med 5 augusti och den innebär att över 200 domare inom regionen kommer att tacka nej till de erbjudanden man får från hockeyförbundet. 

- Det är väldigt sorgligt att det ska behöva gå så här långt. Jag tänker främst på alla som lägger ner tid på det här och alla som vill spela hockey. Men vi känner att vi kommit till en återvändsgränd. Från och med fredag kommer de här domargrupperna kollektivt att tacka nej till alla uppdrag tills det är löst, så bollen ligger hos förbundet nu, säger Freddie Rinderud. 

Strejken avser division 2-hockey och nedåt i serierna, alla juniorserier utom en. Dam-och ungdomshockey kommer också till stor del att drabbas av strejken. Lagen som inte påverkas är SSK:s seniorlag, SSK J20 och Åker/Strängnäs HC.

Så här skirver domarföreningen i ett internmejl till sina medlemmar:

"När division 1-domarna varslade om ”strejk” för några år sedan hotade till exempel förbundet med att de som vägrade döma aldrig skulle få döma igen. Såna hot är förstås inte genomförbara så länge vi står enade. Förbundet kan inte ersätta 200 domare hur mycket de än hotar. Och föreningarna (som styr förbundet) kommer knappast att acceptera att de inte får spela matcher med utbildade domare, för att förbundet av prestigeskäl inte vill ha en överenskommelse med oss”. 

Fotnot: LT-sporten har försökt nå ishockeyförbundet för en kommentar.