Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dokumentär skildring om livet på flykt

I dag visas regissören Hogir Hiroris film ”Flickan som räddade mitt liv” , en stark historia i nutid om livet på flykt i en krigsdrabbat region.

Filmaren och journalisten Hogir Hirori har i ett decennium arbetat i tv-branschen och specialiserat sig på dokumentärfilm. Han är själv uppvuxen på flykt och reagerade därför extra starkt när rapporter och bilder på våldsamma IS attacker mot yazidier i Irakiska Kurdistan ökade i medieflödet sommaren 2014.

– Vi kom hem från en grillfest en vanlig kväll i augusti och möttes i facebook-flödet av hemska bilder från mitt hemland på människor på flykt. Det kom som en jättestor chock. Jag började använda mina kontaktar i branschen för att se om det var någon som skulle rapportera om det, men alla ville avvakta. Så jag sökte själv efter första bästa sätt att ta sig dit. Dagen efter flög jag ner med ett plan där vi var endast nio personer på hela flyget, berättar Hogir Hirori.

Valet att flyga rakt mot ett blodigt krig trots bestämda protester från både familj och vänner, samt en höggravid fru hemma i Stockholm, var inte enkelt men något Hogir måste göra. Minnena från den egna uppväxten på ständigt flyende fot med en dödsdömd pappa ekade för starkt i bakhuvudet för att inte agera.

– Jag hade något som inte så många andra hade; jag kunde språket, jag har varit flykting och kände till trakten bra. Jag är också väldigt bekant med dialekten eftersom min fru kommer därifrån, och så kan jag ju filma och berätta en historia.

Väl framme besökte han olika flyktingläger, odlade kontakter och började försöka få ett grepp om situationen. Det han inte visste då var att en 11-årig flicka vid namnet Souad skulle komma att rädda hans liv.

– Det här är en film om hopp och kärlek i allt det hemska, men det är också en berättelse om en historia som upprepar sig.

Framförallt mötet med Souad skakade Hogir i grunden och gjorde att det blev fler vändor tillbaka till krigsområdet innan dokumentärfilmen var klar.

– Jag kunde inte sluta följa dessa människor, dom blev en del av mitt liv. Fastän jag var tillbaka i Stockholm var mina tankar därnere. Och Souad, som jag inte ens visste om levde. Det här var en väldigt hemsk period i mitt liv.

Hela 63 timmars filmande ligger bakom dokumentären som visas på biografer och filmfestivaler över hela världen, och i förkortad version på SVT. Mycket har klippts bort, dels för dramaturgins skull men även för att vissa delar av materialet skulle blivit för tungt och rått för publiken att ta in.

Varför är filmen så viktig?– Dels för att förstå situationen på rätt sätt, förstå det hemska som hänt de här människorna, vilka är de som flyr och varför. Och förstå att vi människorna måste ställa upp för varandra. Det finns inget vi och dom, det finns bara ett vi. Alla är vi människor.

Flickan som räddade mitt liv

· Visas i Stora Salen påS:ta Ragnhildsgården

· Regissören Hogir Hirori presenterar filmen och leder diskussion efteråt.

· Morgonvisning klockan 10 och kvällsvisning klockan 19.

· Fritt inträde.

· Rekommenderas från 15 år.